Takip Et

YAKIN DÖNEMLERDE İNCİR ÜRETİMİ

İncir denilince akla ilk gelen il Aydın’dır.Ege Bölgesi de en fazla taze ve kuru incir üretilen bölgedir.

 

Dünya incir üretim miktarı yıllara göre değişmekle birlikte, son altı yıllık veriler incelendiğinde; dünya incir üretiminin 1.050.459 ton ile 2016/2017 sezonunda en düşük düzeyde, 2017/2018 sezonunda ise 1.167.862 ton ile en yüksek seviyede gerçekleştiği görülmektedir.

 

BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerinin son altı yıllık ortalama değerlerine göre Türkiye, yaklaşık 300 bin ton üretim ile dünya yaş incir üretiminin yaklaşık % 30’nu karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi Mısır, Fas, Cezayir, İran, Suriye, ABD ve İspanya takip etmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte, dünya incir üretiminin ortalama 1.128.815 ton, kuru incir üretiminin de 105.000 ton civarında (yaş incirin dörtte biri kuru inciri oluşturuyor.) olduğu dikkate alındığında, dünya incir üretiminin 680.000 ton civarında bir miktarının yaş incir üretimi olarak değerlendirildiği ortaya çıkmaktadır.

 

Son altı yıllık dönemde meyve veren ağaç sayısı, ortalama 9.629 bin adet yaş incir üretimi ise 275.181 bin ton olmuştur.

 

Son 7 yıllık veriler incelendiğinde; 2017/208 yılında 124.000 ton olan dünya kuru incir üretimi içerisinde % 65’lik payla birinci sırada yer alan ülkemizden sonra, % 12’lik payla İran ikinci, % 10’luk payla da İspanya üçüncü sırada yer almaktadır.

 

2006/2007 yılında 60.393 tona seviyesinde olan kuru incir üretimi, 2007/2008 yılında iklim şartlarına bağlı olarak gerilemiş, 2015/16 sezonunda 74.505 ton seviyelerine kadar yükselmiş, 2016/17 sezonunda ise iklim şartlarına bağlı olarak 72.000 ton seviyesine gerilemiş, 2017/18 sezonunda ise 78.200 ton seviyelerine yükselmiş, 2018/19 sezonunda ise 80.000 ton ile yükselişe devam etmiş 2019/20 sezonunda ise 87.010 ton seviyesine ulaşmış olup bunun dışında genel olarak 55.000 tonun üzerinde seyretmiştir.

 

2011/2012 yılında incir veriminde herhangi bir sorun olmamış ancak incirlerin ilekleme döneminde maruz kaldığı iklim şartlarısonucu özellikle taban arazilerin büyük çoğunluğunda iç çürüklüğü (ekşime) hastalığı ve bu sebepten dolayı kalite düşüklüğü görülmüş ve kuru incir üretimimiz 55.653 ton olarak gerçekleşmiştir. 2012/13 yılında ise kuru incir üretimimiz 56.935 ton olarak gerçekleşmiştir. 2013/2014 yılından itibaren ise kuru incir üretimimizde artış gözlemlenmiştir. 2015/16 kuru incir rekoltesinin 74.505 ton olarak gerçekleşmiştir. 2016/17 yılı kuru incir üretim sezonunda ise genel olarak Kasım ve Nisan ayları arasındaki yağış miktarının 500 mm’nin altında gerçekleşmiş olması nedeniyle meyve tutumlarının bazı bölgelerde geçen yılın altında olduğundan 2016/17 yılı sezonunda, kuru incir rekoltesi 72.000 ton olarak gerçekleşmiştir. 2017/18 sezonunda ise kuru incir rekoltesi 78.200 ton olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca, 2018/19 sezonu kuru incir rekoltesi 80.000 ton olarak gerçekleşmiştir.

 

2019/20 sezonunda; ürün olgunlaşmasının ilçelere göre değişmekle birlikte genel olarak normal zamanında gerçekleştiği, ağaç durumlarının ve sürgün uzunluklarının iyi olduğu, meyve tutumlarının geçen yılın üstünde olduğu, gözlem yapılan meyvelerde kalite düşüklüğüne sebep olan çatlama, akma ve güneş yanıklı kuru incir oranın geçen yıla kıyasla daha az olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, kış aylarındaki iklim koşullarının mevsim normallerinde geçmesinden dolayı geçen yıla göre hastalıkların ve zararlıların çok daha az olduğu, meyve iriliklerinin ilçelere göre değişmekle birlikte geçen yıla göre daha b üyük ve içlerinin daha dolu olduğu, geçen yıllarda olan yaprak dökümünün hemen hemen hiç olmadığı, hasat sonrası üreticilerin kullandığı kurutma tünelleri ve krevet kullanımının aratarak devam ettiği ve yüksek rakımlı alanlarda olgunlaşma zamanlarındaki farklılıklardan dolayı tozlaşma ve döllenme problemleri nedeniyle kısmi meyve dökülmelerinin olduğu gözlemlenmiştir. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.