Takip Et

Aydın’da örtü altı üretim-jeotermal enerji ilişkileri-1

Örtü altı üretim gerekli midir? Bunun cevabını verelim:

Önce seracılık nedir, onu da cevaplayalım:

Sera, bitkilerin yetiştiricilik şartlarını en üst düzeyde tutarak, mevsiminin dışında yetişmesine imkan sağlayan ışık ve ısı geçiren malzemelerle oluşturulmuş özel yapılardır.

Günümüz insanının dört mevsim her gıdaya ulaşma isteği seracılığı gerekli ve kârlı bir tarımsal uğraşı haline getirmiştir. Bu yüzden revaçtadır.

Seracılık, üretimi elden geldiğince çevre şartlarından soyutlamakta, tarımsal iş gücünü yıl boyuna yayarak istihdama katkıda bulunmaktadır.

Aydın “seracılık” adı verdiğimiz örtü altı üretim bakımından ülkemizin en uygun alanlarından birisi durumundadır.

Bu sektör ülkemizde tüm sıkıntılara rağmen gelişmektedir.

TZOB(Türkiye Ziraat Odaları Birliği) Genel Başkanı Sayı n Şemsi Bayraktar seracılığın içinde bulunduğu durumu şu şekilde özetlemektedir:

“Seracılığımızın gelişimi, 1960’lı yıllara kadar yavaş olmuş ancak 1960’lı yıllardan itibaren plastiğin örtü malzemesi olarak kullanılmaya başlanmasıyla hızlı bir gelişme dönemine girilmiştir.1960 yılında 10 bin 30 dekar alanda örtü altı yetiştiriciliği yapılırken, 2009 yılında 567 bin 180 dekara ulaşmıştır. 2013 yılında ise süs bitkileri de örtü altına dahil edilmiştir. Süs bitkileri dahil, örtü altı alanı 2014 yılında 649 bin 118 dekara ulaşmıştır. Örtü altı alanında sürekli bir artış söz konusudur.

Toplam örtü altı yetiştiriciliği yapılan alanın yüzde 12,5’inde cam sera, yüzde 46’sında plastik sera, yüzde 24’ünde alçak tünel, yüzde 17,4’ünde ise yüksek tünel bulunuyor.

Örtü altı yetiştiriciliği alanında ilk sırayı Antalya ilimiz alıyor. Toplam örtü altı alanının yüzde 38,2’si Antalya’da bulunuyor. Antalya İlimizi yüzde 24,5 ile Mersin, yüzde 14,6 ile Adana İllerimiz takip ediyor. Toplam örtü altı tarım alanının yüzde 77,3’ü bu üç ilimizde yer alıyor.”

“2009 yılında 5 milyon 525 bin ton olan örtü altı sebze meyve üretimi, yüzde 18,8 artışla, 2014 yılında 6 milyon 564 bin tona çıktı. Bu üretimin, yüzde 94,8’ini, 6 milyon 224 bin tonunu sebzelerden oluştu. Örtü altı sebze üretiminin yüzde 52,8’i domates, yüzde 17,6’sı salatalık, yüzde 10,5’i karpuz, yüzde 8,5’i biber, yüzde 4,2’si patlıcan, yüzde 2,3’ü kavun, yüzde 1,7’si kabak, yüzde 1,4’ü de marul üretiminden meydana geldi. Bu türlerin yanı sıra örtü altında taze fasulye, taze soğan, ıspanak, semizotu, roka, maydanoz, tere, lahana, börülce, pırasa, pepino, dereotu, kırmızı turp, bezelye, nane, taze sarımsak, enginar, brokoli ve bamya da yetiştiriliyor.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.