Takip Et

KURBAN PİYASLARI VE TZOB’UN GÖRÜŞLERİ-3

Kurban Bayramına yaklaşırken oluşan “Kurbanlık ekonomisi ile ilgili olarak Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ‘nin Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, konu ile ilgili olarak tespitlerini şöyle sıraladı:

“Yem, besilik alımının ardından en önemli maliyet kalemidir. Dolayısıyla yem fiyatlarındaki yükseliş üretimi önemli oranda etkilemektedir.

Kurbanlık için besiye alınan büyükbaş hayvanların ortalama 6 ay beslendiği hesabıyla, 6 aylık yem masrafı hayvan başına 2 bin 100 lirayı bulacaktır.

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) ‘nin Genel Başkanı Şemsi Bayraktar,kurbanlıkların diğer bir önemli ürünü olan “deri” konusuna da değindi

“Standartlara uygun kesilmiş ve tuzlanmış yaş koyun derisi yaklaşık 10 liraya satılmaktadır. Ortalama 2 milyon 800 bin küçükbaş hayvan kesileceği hesap edildiğinde küçükbaş hayvanların derilerinin ekonomik değeri yaklaşık olarak 28 milyon lirayı bulacaktır.

“400 kilogramlık bir sığırdan ortalama 30 kilogram deri çıkmaktadır. Standartlara uygun elde edilmiş, tuzlanmış sığır derisinin kilogramının 4 lira olduğu göz önüne alındığında kesilecek 850 bin büyükbaş hayvandan elde edilecek derinin değeri 102 milyon liraya ulaşacaktır.

Toplam olarak kurbanlıklardan standartlara uyulursa yaklaşık 130 milyon liralık deri elde edilecektir.

Fakat kurbanlıklar çoğu yerde ehil olmayan kişiler tarafından kesildiği için deride ciddi olarak ekonomik kayıp oluşmaktadır. Bu kaybın yüzde 20'ler civarında olduğu ve toplam kaybın 26 milyon lirayı bulduğu tahmin edilmektedir.

Buna göre, kayıplar nedeniyle, Kurban Bayramında ekonomiye kazandırılan derinin değeri 104 milyon lira civarında kalmaktadır.”

Kurbanlıklarla ilgili diğer sorunlar ise şöyle sıralandı:

• Yer kiraları,

• Nakliye masrafları,

• Vekalet kesim,

Tüm vatandaşlarımızın, üreticilerimizin Kurban Bayramı’nın ülkemize ve bütün İslam âlemine barış ve huzur getirmesi temenni ederek, huzurlu bir Kurban Bayramı dilerim.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.