Takip Et

ZEYTİNYAĞI ÜRETİMİ VE FİYATLARI

“Türk tarımının en önemli sorunu üretici elinde tarım ürünleri fiyatlarıdır.”

Bu zeytinyağı için de geçerli bir iddia ve gereçeğe oturmuş bir tespittir.

Nedeni de “UZZK” denilen zytin ve zeytinyağı üreticisinden başka sektörün tüm taraflarının yer aldığı,”zeytin ve zeytinyağının üreticiden en ucuza nasıl alırım konseyidir.”

Tüm Türkiye’de olduğu gibi Ege’de de zeytinyağı üreticisi fiyatlardan şikâyet etmektedir.

Ege’deki Ticaret Borsalarında işlem gören zeytinyağının ortalama fiyatları şöyle:

EDERMİT:

Ham yağ:8,5 TL.

Yemeklik yağ:16,5 TL.

Sızma Yağ:25,4 TL.

 

İZMİR

Ham yağ:9,17 TL.

Muhtelif yağlar:17,5

 

AYDIN

Ham yağ:10,1 TL.

Yemeklik yağ:16,75 TL.

 

NAZİLLİ

 

Ham yağ:10,23 TL.

Naturel-sızma yağ:18,30 TL.

 

Listede yer alan ham zeytinyağının rafine edilerek kullanıma uygun hale getirilmiş zeytinyağı çeşitlerine rafine zeytinyağı denir. Asit değeri bu denli yüksek zeytinyağları ham haliyle genellikle sabun gibi kozmetik ürünlerinin üretiminde kullanılır. Ham zeytinyağının gıda olarak tüketilebilmesi için mutlaka rafine edilmesi gerekir.

 

Tüketici açısından yemeklik (Naturel Zeytinyağı, Organik Naturel Zeytinyağı, Erken Hasat Zeytinyağı, Taş Baskı Zeytinyağı, Naturel Birinci Zeytinyağı, Riviera Zeytinyağı) ve sızma yağlar (Naturel Sızma Zeytinyağı, Soğuk Sıkım Zeytinyağı) önem taşımakta fiyat ve çeşitleri bu bakımdan dikkate değerdir.

 

Ülkemiz Türkiye’de 88 çeşidin bulunduğu, toplam zeytin çeşitlerinin %74’ünü yağlık bir çeşit olan Memecik çeşidinin oluşturduğu ve ikinci önemli yağlık zeytin çeşidinin ise Ayvalık Yağlık (Edremit) çeşidi olduğu belirtilmektedir. Diğer önemli zeytin çeşitlerimiz arasında Gemlik, Domat, Uslu, Memeli, İzmir Sofralık, Yamalak, Edincik Su, Çelebi, Halhalı, Karamürsel Su, Çilli, Kaba, Erkence, Trilya çeşitleri yer almaktadır.

 

Yağ üretiminde ana çeşitler olan memecik ve Ayvalık’tan yağ elde edilirken diğer çeşitlerden satılamayan ve ıskartalar yağlık olarak değerlendirilmektedirler. Bu üretim şekli de yağ elde oraının düşürmektedir. Zeytinyağı üreticisinin beklentisi karşılanamamaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.