Takip Et

YENİ BİR TIBBİ BİTKİ ARONİA-2

Daha önce de belirttiğimiz gibi tıbbi ve aromatik bitkilerden tıbbi sınıfa girenlerin siyah,turuncu,mor,kırmızı meyveli olanlarının bir bölümünün bilimsel olarak kanser hastalarının yararına olduğu ispatlanmış durumda.

Konumuz olan “aronia” bitkisi de bu sınıfta değerlendirilebilecek bir bitki.

“Aronia, antioksidanlar, fenoller, mineraller ve vitaminler yönünden zengin bir meyve. İçerdiği bu kimyasalların kalp hastalıkları ve kanseri önleme potansiyeli olduğu belirtiliyor. Aronia gıda sanayiinde ve eczacılıkta kullanılıyor ve bu özellikleri ile gelecek vadeden bir sağlık meyvesi olarak öne çıkıyor. Şurup, meyve suyu, çay, sos, reçel gibi farklı şekillerde değerlendiriliyor. Ayrıca besinlerin renklendirilmesinde ve besin takviyesi olarak da kullanılıyor. Sonbaharda bitki yapraklarının sarı, turuncu, kırmızı renk alması nedeniyle süs bitkisi olarak da kullanılıyor.

Doğal şifacı ve koruyucu olarak adlandırılan aronianın antioksidatif etkisinden faydalanmak için günde meyve suyu olarak iki defa 50-60 ml tüketmek yeterli. En fazla günde 200 ml içilmesi tavsiye ediliyor. Meyveler 41-42 0C kurutuluyor. Kuru meyve tüketiminde günlük 40 gram yeterli oluyor.

Meyvenin kendisini tüketmek sadece suyunu tüketmekten daha etkili, çünkü meyvenin kabuğu etkili maddeler yönünden çok zengin. Yapılan bir çalışmada 100'den fazla ürün içerisinde antioksidan kapasitesi yönünden ilk sırayı almasıyla dikkat çekiyor. Meyvesi çeşitli kompleks kimyasallar içeriyor.DUYURULAR

Farklı iklim ve toprak şartlarına adaptasyonu iyi. Bu özelliği ile geleneksel üretime ve organik meyve yetiştiriciliğine de uygun. Tohum, dip sürgünleri ve doku kültürü ile üretiliyor.

Çiçek tomurcuklan yaşlı sürgünlerin üzerinde oluşuyor ve salkım şeklinde çiçek açıyor; her salkımda 30'a yakın çiçek bulunuyor. Çiçeklenme genellikle Mayıs’ta başlıyor. Bu yüzden de ilkbahar geç donlarından zarar görmeme özelliği bir avantaj olarak öne çıkıyor. Kendine verimli olduğu için tek bir çeşitle bahçe tesis edilebiliyor. Tozlanma küçük böcekler ve arılar tarafından yapılıyor. Yaprakları geniş oval ve kenarları çentikli, ilkbahar ve yaz aylarında parlak yeşil oluyor. Sonbaharda turuncu ve koyu kırmızı renge dönüşerek dekoratif bir görümüme bürünüyor. Meyveler Ağustos-Eylül aylarında olgunlaşıyor.

Çiftçi ve bu bitkiye yatırım yapmak isteyen teşebbüs sahipleri için işin ekonomik yanını ele aldığımızda şu rakamlar karşımıza çıkmakta:

“Fındıktaki gibi ocak şeklinde bahçe kurulabileceğini belirten Fidancı, 1 dekar bahçeye 230 fidan dikildiğini söylüyor. Fidanların tanesi ise yaklaşık 10 TL. 2 bin 300 TL civarında bir fidan maliyeti bulunuyor. Diğer maliyetlerle birlikte bahçenin ilk yatırım maliyeti 5 bin TL'yi geçmiyor.

Ticari anlamda bahçe kurulumları yeni olacağı için maliyet hesapları tahmini olarak yapılabiliyor. 1 dekara 230 fidan gerekiyor. Fidanların tanesi 10 TL'den satılıyor. 2 bin 300 TL fidan maliyeti var. Sulama, gübreleme, İşçilik gibi maliyetler de eklendiğinde başlangıç yatırım maliyeti 5 bin TL'yi geçmiyor. Avrupa ve Amerika'da sağlıklı beslenme uzmanlarının tavsiye ettiği bir ürün olduğu için oldukça talep görüyor. Türkiye'de de meyve tanındıkça pazarı oluşacaktır. Meyveyi erken üreten kazançlı çıkar. Geleneksel meyvelerden sıkılan üreticiler için yepyeni bir alternatif olduğunu belirtelim... 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.