Takip Et

EKONOMİK KRİZLER VE TARIMSAL ÜRETİM

Ekonomik krizlerin ana nedenleri arasında cari açık,ekonomik küçülme,finans yapısının bozulması ve siyasi istikrarsızlık sayılabilir.

Ancak ekonomik krizlerden en fazla zararı ,krize neden olan siyasiler ve tarım dışı sektörler değil tarım görmektedir.

Kriz dönemlerinde tarım sektörünü etkileyen ekonomik gelişmelerden biri de diğer sektörlerde olduğu gibi,fakat daha ağır bir biçimde,kredi ve finans ihtiyaçlarının daralması olarak karşımıza çıkmaktadır.

Kriz dönemlerinde faiz oranlarında düşüşler yaşansa da bankacılık kesimi kredi kullandırmada haklı olarak seçici davranmaktadır. Bunun için de teminat çeşitliliğini ve miktarını artırma yoluna gitmektedirler

Ziraat Bankası ve/veya Tarım Kredi Kooperatifleri kanalıyla bazı kredi destekleri verilmeye çalışılsa da artan riskler nedeniyle, banka ve kooperatifin üst yöneticilerince kredi kullanımında miktar olarak azalma yaşanmaktadır.

Bu durum da işletme büyüklüğü küçük, sermaye yapısına yetersiz olan üreticilerin daha az gübre, daha az zirai ilaç kullanmasına, kalite ve verimliliğin düşmesine neden olmakta bu da ithalatı ve cari açığı körüklemektedir.

Tarımsal ihracat açısından,genel bir kabul olarak kur yüksekliği ile ihracat miktarı arasında ters orantı bulunmaktadır. Kurların düşük olması tarımsal ham maddelerin iç piyasada satın alınmasını ve ithalatını cazip hale getirirken ihracatçının da kârını artırmaktadır.

Ülke olarak biz kendi kendimize çok çeşitli ürünün yetiştiği dünyanın önemli tarım ülkesi olmakla övünürken tarım ürünlerinde dış ticaret açığımız artmaktadır.

Aşırı değerlenmiş döviz, ithal girdilerin, gübrenin zirai ilaçların yükselmesi, gıda fiyatlarının artışında en önemli nedenler arasında yer almaktadır.

Günümüzde benzeri bir durum yaşamaktayız.Pek çok tarım ürününde verim ve kaliteyi sağlayan gübre ve zirai ilaç kullanımı fiyatlar nedeni azalmış,bitki besleme ve zirai mücadele kesintiye uğramaktadır.

Bu da kaçınılmaz olarak tarım ürünleri ve gıda ihracatını olumsuz olarak etkileyecek,bazı tarım ürünlerinde ithalat mecburiyeti doğuracaktır.

Vakit geçmeden ilk yapılacak iş tarıma acil,gerçekçi ve akılcı desteklemedir.

Yoksa en zaruri ihtiyaç maddesi olan gıdayı ithalat yolu ile elde etmek Türk tarımına vurulacak en büyük darbedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.