Takip Et

TARIMSAL ÜRÜN İHRACATI VE RİSK GRUPLARI

Her ne kadar sanayileşse, hizmet ve finans sektörleri oluşmuş olsa da Türkiye nüfusunun hala % 25’den fazlası tarımdan doğrudan veya dolaylı olarak geçimini sağlamaktadır.

Türkiye’nin tarımsal ürün ve gıda ihracatının genel ihracat içerisinde payı % 18 civarındadır.

Üretim aşamasında bazı sorunlar olmasına rağmen pazarlamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle geçerli ve ihracata uygun tarım ürünleri fiyatları üretici elinde istikrara kavuşmadığı için bu alanlarda sürdürülebilir üretim her an risk altındadır.

Pazarlamada ise en önemli risk tüccar,aracı,market,pazarcı gibi aracıların doğrudan üretici ile muhattap olup tarım ürünü ve gda fiyatlarını kendi çıkarları doğrultusunda beliremeleri,devletin bu alanda yaptırım gücünün olmayışıdır.

Batıdaki gelişmiş ülkelerde olduğu gibi yasalarla pazarlamada rol alan aracı kesimlerin rollerinin yasalarla belirlenmemiş olması üreticinin üretim şevkini kırarken ihracatçı için de tarım ürünü ve gıda tedariki ,ürününün çeşidi,kalitesi ve tonajı açısından risk meydana getirmektedir.

İhracat birim fiyatlarının döviz üzerinden yapılmakta olmasına rağmen çoğu zaman oluşan döviz bazlı fiyatların üretici fiyatına yansımaması üreticiyi üretimden alıkoymaktadır. İhracatın olmaması ve eksik gerçekleşmesi de üretici fiyatlarını olumsuz etkilemektedir.

Ürün ihracat ilişkisini ele aldığımızda ise 66 tarım ürün grubu içinden, Türkiye’nin tarımsal hammadde ve yiyecek grubu içerisinde Türkiye,24’ünde rekabet avantajına, 42’sinde ise rekabet dezavantajına sahip olduğu belirlenmiştir. Türkiye, rekabet avantajına sahip olduğu söz konusu ürün gruplarından 7’sinde güçlü üstünlüğe, 10’unda orta derece üstünlüğe ve kalan 7’sinde de zayıf üstünlüğe sahiptir.

Güçlü üstünlüğe sahip gruplar - Buğday ve Mahlut Unu, Bulgur, İrmik ve Pellet, - Yaprak Tütün ve Tütün Döküntüleri, Sebze ve Meyveden Hazırlanmış Konserveler, Taze/Kuru Meyve ve Kabuklu Yemişler, Bunların Karışımları , Margarinler, Kurutulmuş Sebzeler, Sebze ve Meyvelerin Unu, Ezmesi, Tozlarıdır.

Orta dereceli üstünlüğü olan ürünler ise Yumurta ve Yumurta Albüminleri, Yağlı Tohum ve Meyveler, Un ve Küspeleri, Biber ve Diğer Baharatlar, Buharda veya Suda Kaynatılmış, Pişirilmiş, Meyve Ve Başka Sebzeler, Ekmekçilik ve Pastacılık Ürünleri, Makarna, Kimyasal İşlem Görmüş Bitkisel ve Hayvansal Katı/Sıvı Yağlar, Mumlar, Pamuk, Linter Pamuğu ve Pamuk Döküntüleri, Çikolata ve Kakao İçeren Diğer Maddeler, Bitkisel Sıvı Yağlar, Sentetik Flament Demetleri ve Sentetik Devamlı Lifler’dir.

İhracatta riskli ve zayıf özelliğe sahip tarım ürünleri ise Meyve Suları (Üzüm Şırası Dahil) Sebze Suları, Hububat Un, Bulgur, İrmik ve Pellet, Arpa, İnsan Tarafından Yenilmeye Elverişli Olmayan Hayvansal Ürünler’dir.

Türkiye’nin Dezavantajlı Konumda Olduğu Tarımsal Ürün Grupları:Şeker, Bal ve Şeker Melası, Alkolsüz İçecekler, Yün/Yapağı ve Diğer Hayvan Kılı, Balıklar-Canlı, Taze/Soğutulmuş/Dondurulmuş, Kakao, Buğday ve Mahlut, Balıklar, Kabuklu Hayvanlar ve Yumuşakçaların Konserveleri, Peynir ve Lor, Canlı Hayvanlar, Süt ve Krema, Mısır, Yağlı Tohumlar ve Meyveleri , Bitkisel Sıvı Yağlar, Buğday, Pirinç, Arpa ve Mısır Dışı Tahıllar, Tereyağı, Süt Esaslı Katı-Sıvı Yağlar, Sığır Eti-Taze/Soğutulmuş/Dondurulmuş.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.