Takip Et

TAZE İNCİRDE FİYAT SORUNU

Dünkü yazımızda taze incirin fiyatının ne üreticinin ne de incir gibi değerli ve az bulunan bir meyvenin hak etmediği gibi değerinin çok altında satıldığını üreticinin alın terinin karşılığını bulamadığını rakamlarla açıklamaya çalıştık.

Dünyanın hiçbir yerinde, hiçbir ticaret rejiminde,

• Arz-talep dengesinde arz fazla basmıyorsa,

• Kalitede sorun yoksa,

• Tüketimde azalma mevcut değilse,

• Güçlü bir ekonomik kriz veya d-satın almada beklenmeyen sonuçlar ortaya çıkmamışsa

Her hangi bir gıda piyasaya sürüldükten sonra ilk fiyatının dörtte birine gerilemez.

Ortada bir tezgah dönmekte.Bu tezgahın üç ayrı tarafı bulunmaktadır.

Birinci tarafı incir üreticisi…Yıl boyunca inciri budamış,sulamış,toprağı işlemiş,ileklemesini yapmış,zirai mücadelesini yerine getirmiş,nakliye,işçi ücretini temin etmiş,sabahın köründe incirini toplayıp toptancı haline teslim etmiş.

Her incir tesliminde,adına tüccar mı,komisyoncu mu ,işbirlikçi mi,soyguncu mu ne derseniz deyiniz;toptancı haline kümelenmiş bir güruh tarafından her geçen gün taze incir fiyatının kırılarak aşağıya doğru çekildiğini görmektedir.

En günahsız ve övülmeyi hak eden grup budur.

 

İkinci kesimi oluşturan bu güruh sayıları günlük 150-200 arasında değişen alıcıların, komisyoncuların, halcilerin,tüccarın gönüllü olarak emir ve talimatlarını yerine getiren ,ticari dirençleri kırık,sadece kendi çıkarını düşünen,fiyat kırmayı marifet kabul eden ve kendi aralarında anlaşarak rekabet sistemini ihlal eden ,ne tüccar ne de komisyoncu olamamış bir mesleki grup müsveddesi ve karikatürüdürler.

Hakkında mali cezai işlemin uygulanması gereken grup budur.Çünkü TT kanununa göre rekabet kurallarını ihlal ettiği için cezalandırılması gerekmektedir.

Üçüncü grup ise farklı illerde halcilik yapan komisyoncular,pazar yerlerinde satışta bulunan pazarcı /manav esnafı,hiper marketlere taze incir temin eden tedarikçiler…

Her sabah başta Buharkent toptancı hali denilen aslında hal dahi olamamış yerleşkeye gelip ,on beş aracıyı dolaşarak ,hiçbir malın kalite ve fiyatını beğenmemiş pozlarla satış mekanlarını dolaşıp almadan gidecekmiş edası ile yerli aracıyı telaşa sürükleyip istediği fiyattan taze inciri satın almaktadır.

Taze incir fiyatları ise markette,pazarda ve diğer satış birimlerinde en az % 300,en fazla % 1000 fiyat farkı ile satılabilmektedir.

Ortadaki durum budur.

Bu iki kesim 8haldeki komisyoncu müsveddeleri ve pazarcı,tüccar ve tedarikçiler hem üreticinin hakkını gasp etmekte hem de gıda enflasyonuna yol açmaktadırlar.

Çözüm: Rekabet Kurulu iş başına. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.