Takip Et

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ ARAYIŞLARI

Ülkemiz gen kaynakları, bitki çeşitliliği ve tıbbi ve aromatik bitki bolluğu bakımından çok şanslı bir durumdadır.

Konunun uzmanı olan araştrma görevlileri her gün yeni bir çeşit keşfetmekte,hatta yeni çeşitleri keşfetmek için ücra sahalarda bilimsel geziler düzenlemekteler.

Daha önce önem ve değeri anlaşılmamış iken günümüzde bilimsel,ticari ve tarımsal açıdan önemi yavaş yavaş daha iyi algılanan ürün çeşitlerinden birisi de tıbbi ve aromatik bitkilerdir.

Bunun önemine binaen –hala değeri tam olarak kavranmamış bile olsa-üniversitelerimizde bu dalda bölümler açılmaktadır. Son olarak ADÜ’ye bağlı olarak Buharkent Meslek Yüksek Okulu bünyesinde Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü açıldı ve öğrencileri-sayıları, bölüm tanıtım eksikliği ve yeni açılması dolayısıyla, yetersiz de olsa- öğretime başladılar.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü için de değeri yüksek bir laboratuvar kurulumu işlemleri başlatıldı.

Ancak eksik kalan üretim aşaması idi.

Önceki yazımızda belirttiğimiz gibi üretim aşamasının başarıya ulaşması için kurumlar arası işbirliğini ilk şart olarak görmekteyiz.Bu amaca yönelik olarak da geçtiğimiz günlerde bir inceleme gezisi düzenledik.

Gezimiz Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne idi.

Bahçe bitkileri yanında Tıbbi ve Aromatik Bitkiler konusunda da yetkin olan bu kurumumuzun Müdürü Sayın Dr.Yılmaz Boz’un misafiri olarak Enstitü’de incelemeler yaptık.

Amacımız Buharkent’te Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin üretimini gerçekleştirmek, Buharkent Meslek Yüksek Okulu bünyesinde açılan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bölümü’ne materyal sağlamak,labaratuvara işlerlik kazandırmak ve nihayetinde Türkiye ve Buharkent ekonomisine katkı bulunmak idi.

Kendi bünyemizde başlattığımız bu çalışmaların amacı Tıbbi ve Aromatik Bitkiler üretimi ile ilgili olarak projeler üretmek yanında Buharkent başta olmak üzere Aydın ve Türk çiftçisine Tıbbi ve Aromatik Bitkileri tanıtmak ve üretim imkânlarını araştırarak yeni ufuklar açmaktır.

Öncelikli olarak Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin geçmişi ile ilgili olarak okuyucu ve üreticilerimizi bilgilendirmemiz gerekmektedir.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ülkemiz ve üreticilerimiz için yeni bir alan olduğundan dolayı bu konu ile ilgili olarak yayınlanmış bilimsel araştırma ve makalelerden yararlanacağız.

Devamı yarın…

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.