Takip Et

Tarihte Aydın’da incir üretimi ve son 95 yılda incir piyasaları-15

1930-1936 yılları arasında incir ihracatı fazlaca dalgalı bir seyir göstermiştir.1930 yılı dünya ekonomik buhranının etkisi ile en düşük ihracat miktarı 25 bin ton ile 1933 yılında, en yüksek ise 27 bin ton ile 1935 yılında gerçekleşmiştir.
Döviz girdisi olarak da en düşük miktar 2milyon 790 bin 891 dolar ile 1934 yılında en yüksek ise 5 milyon 354 bin 930 dolar ile 1931 yılında kaydedilmiştir.
Ferit Çobanoğlu’nun tespitlerine göre 1937-1945 yılları arasında “yapmış olduğumuz toplam kuru incir ihracatının önemli bir kısmının, günümüzde olduğu gibi İngiltere, Amerika, İtalya ve Almanya’ya yapılmakta olduğu ortaya çıkmaktadır.”
Bu yıllarda iç piyasada taze incir fiyatları aşağıdaki tablodaki gibi seyretmiştir.
Yıllar Taze incirin hasat zamanındaki fiyatı (kuruş/kg)
1937 5
1938 6
1939 6
1940 8
1941 9
1942 17
1943 22
1944 23
1945 21
1946 17
1947 19
1948 31
1949 29
1950 21
Kaynak: BİGM, 1947. Başbakanlık İstatistik Genel Müdürlüğü, Meyve İstatistiği, Yayın no. 277, Ankara. 
 
1942 yılında taze incir fiyatlarının nerdeyse yüzde  100 artmasının nedeni 41/42 kışının görülmemiş derecede soğuk geçmesi sonucunda Aydın’da pek çok incir ağacının tamamen kurumasıdır. Bahsettiğimiz afet dolayısıyla rekolte uzun yıllar çok düşük seyretmiş,1941 yılı rekoltesi 18 yıl sonra 1960 yılında yakalanabilmiştir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.