Takip Et

KURU MEYVE ÜRETİM VE İHRACATIMIZ

Tarım ürünlerimizin üretiminin sürdürülebilirliğinin en önemli şartlarından birisi ihracatının da sürekli hale gelmesinden geçmektedir. Biliyoruz ki iç piyasalarda fiyatların oluşmasında ve üreticinin ürettiği tarım ürününde kazanmasının bir yolu da ürününün ihraç edilmesinde yatmaktadır.

İhracatın gerçekleşmediği yıllarda tüccar, işletmeci ve ihracatçı için tarım ürününün fiyatını kırmak için mazeret doğmakta; bunu da kazanca çevirmekte zorluk çekmezlerken üretici bırakın kazanmayı en temel girdilerdeki borcunu ödeyemez duruma düşmektedir.

Ege bölgesi ve Aydın için tarım ürünleri ihracatında en önemli yekûnu kuru meyveler sağlamaktadır. Kuru meyveler içinde ise en önemli üç ana ürünü olan kuru kayısı, kuru incir ve çekirdeksiz kuru üzüm oluşturmaktadır. Ancak kuru kayısı Ege Bölgesinin ürünü olmadığı için yazı ağırlığımızı incir ve üzüm üzerinde yoğunlaştıracağız. Rakamsal temel olarak verileri ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birliklerinin raporlarını kaynak olarak ön plana çıkaracağız.

Şu ana kadar tarımsal üretimi görevimizin gereği olarak üreticinin penceresinden bakarak ele almaya çalıştık. Bu bakımdan iç piyasalarda fiyatların oluşmasında zaman zaman tüccar, işletmeci ve ihracatçıyı haklı olarak suçladık.

Bu yazı dizimizde kuru meyve ihracatında ortaya çıkan sorunları ele almaya çalışacağız. Konuyu da yakın yılların ihracat rakamları ile ele almaya başlayalım.

“2012/13 sezonunda yaklaşık 310.000 ton olan çekirdeksiz kuru üzüm üretimimizin, 2013/14 sezonunda 242.635 tona gerilediği görülmektedir. Çekirdeksiz kuru üzüm ihracatımız 2012/13 sezonununda 248.333 ton, 2013-14 sezonunda ise 15 Mart 2014 itibariyle 101.834 ton olarak gerçekleşmiştir.”

“2012/13 sezonunda 65.000 ton olan kuru incir rekoltesi 2013/14 sezonunda 61.909 ton olarak gerçekleşmiştir. 2013/14 sezonunda kuru incir ihracatımız 61.896 ton iken, 2013- 14 sezonunda ihracatımız 15 Mart 2014 itibariyle 55.327 tona ulaşmıştır.”

“Türkiye Geneli Kuru Meyve ve Mamulleri ihracatımız 2013 yılında bir önceki yıla göre miktar bazında %4 oranında artarak 474.501 ton, ihracat gelirimiz % 5 oranında artış göstererek 1,43 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılının 1 Ocak-15 Mart döneminde ise sektörümüzün ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre miktar bazında %13 oranında azalarak 82.150 ton, değerde ise %1,7 oranında artarak 283 milyon dolar olmuştur.”

21 Ocak 2017 tarihi itibari ile kuru üzüm ihracatı üretim rakamı olan 313 bin tonun yaklaşık olarak 125 tonu olarak gerçekleşmiştir. Bu da bize toplam üretimin % 40’ına tekabül etmektedir.

Ağustos 2017 itibari ile kuru incir ihracatı ise 62 bin 500 tona tekabül etmektedir ki toplam incir üretimi içinde ihracatının payı yaklaşık olarak % 80’i bulmaktadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.