Takip Et

GIDA ENFLASYONUYLA MÜCADELE 1

Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak,gıda enflasyonunun gerçek sorumlusu olan toptancı halleri komisyoncuları ve gıda pazarlama zinciri içerisinde yer alan aracılarla ilgili bir düzenlemeler dizisinden söz etti.

Ticaret Bakanlığı yetkilileri de enflasyonla mücadele programına 'hal yasası', denetimler, yerli üretim, dış ticaret politikaları ile destek verecek. Gıda enflasyonunu düşürmeyi, sebze ve meyve ticaretinde köklü dönüşümleri içeren 'hal yasası' hızlı bir şekilde yaşama geçirilecek. Hallerin fiziksel altyapısı yenilenerek, modernizasyonu sağlanacaklarını, ifade ederek sürece katıldıklarını ortaya koydular.

Nakliye ve depolama süreçlerinde yapılan iyileştirmeler yaş meyve ve sebzede kaybı azaltacak.

Üretici örgütlerine sağlanan avantajlar artırılarak, üreticiden tüketiciye arz zinciri kısalacak ve komisyon sebebiyle gereksiz fiyat artışlarının önüne geçilecek, gibi amaçlar gerçekte gıdanın varlık değerini artırırken pazarlama sürecinde fiyatının artmasına engel teşkil edecektir.

Fakat üreticiden gıda çıkarken devreye girecek sektörler özel sektör ve pazarlamacı kesimi olacaksa bu sözlerin ve çabaların hiçbir önemi kalmamaktadır. Üretenler, ilk ürün fiyatını belirlemeli,pazarlama,fiyat ve sağlıklı üretim-tüketim esaslarını ortaya koyan kesim olmalıdırlar.Bunun için de profesyonel yönetim,donatım gereklidir.

Her zaman söylediğimiz gibi gıda fiyat enflasyounun ilk nedeni üreticinin pazarlama alanında örgütsüz olmsıdır.Bunun için de ilk şart “üretici birlikleri” yasasının yeniden ele alınmasıdır.

Bu yasa, sadece Ticaret,Maliye Bakanlarının Ankara’daki masa başında oturan bürokratlarına bırakılmamaldır.

Yasanın alt yapısı oluşurken başta üretici kesimler söz sahibi olmalıdır.

Şu andaki fiyat artışlarının önüne geçmek için yapılan denetleme ve uygulamalar gerekli ancak eksik ve etkisizdir.

Çünkü;

1-Yasalarda fahiş fiyatın cezası suçluyu okşamaktan ileri gitmemektedir.

2-Belediye zabıtaları ile fiyat kontrolü mümkün olmamaktadır.Zira yaklaşmakta olan yerel seçimlerde adaylar “fahiş kâr” suçu da olsa hiçbir kesimi karşısına alamaz.

3-Suçun cezası,kaba deyimi ile “iti ite ,itkuyruğuna buyurur” prensibi ile nasıl uygulanacağı meçhuldür.

4-ıda enflasonunda eğer başarısızlık varsa ve olmaya devam edecekse bunun en önemli nedeni uygulanmakta olan ,adı “serbest” olarak verilmiş,”bırakınızcı” vahşi sistemdir.Öncelikle bu sistemin “adam “edilmesi gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.