Takip Et

MANİSA BAĞCILIK ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ’NÜN BUGÜNÜ

Daha önce bahsettiğimiz gibi Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün kuruluşundaki öncelikli gerekçe ülke kalkınmasında yerelde görev yapacak bilimsel araştırma kurumlarına duyulan ihtiyaçtır.

Diğer bir gerekçe ise

“Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, ülkemize filoksera girerek bağları yok etmesi sonucu bağların yeniden tesisi amacıdır.

Bu amaçla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün de direktifleriyle anaç ve aşılı asma fidanı üreterek çiftçilerimize dağıtmak üzere Amerikan Asma Fidanlığı adıyla 1930 yılında kurulmuş. Müdürlük 1960 yılından itibaren Ege Bölgesinde bağcılıkla ilgili sorunların yaşanmaya başlanması üzerine asma fidanı üretimiyle beraber, sorunların çözümüne yönelik araştırma yapma görevi de verilmiştir. “

Kuruluşundan itibaren çeşitli isimler altında faaliyet gösteren Müdürlüğün adı en son 23 Haziran 2015 tarih ve 2015/7706 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile 2015 yılında Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak değiştirilmiş ve öncelikle Ege tarım bölgesi olmak üzere tüm Türkiye genelinde bağcılığın sorunlarını çözümlemeye yönelik araştırma çalışmalarını yürütmekle görevlendirilmiştir.

Müdürlüğün kuruluş amacına uygun şekilde 1930 yılından beri bölge çiftçisinin ihtiyacı olan asma fidanlarının üretimine devam etmektedir. Kuruluş aşısız, aşılı ve tüpte aşılı olmak üzere bugüne kadar yaklaşık 217 milyon adet asma fidanı üretimi yaparak çiftçilere ulaştırmıştır. Kurumun talep durumuna göre planlanmak üzere 200 bin adet aşısız asma anacı, 100 bin adet aşılı asma ve 50 bin adet de aşılı tüplü asma fidanı üretim yapabilecek kapasitesi mevcuttur.

 

Manisa Merkezde 449 dekar, Alaşehir işletmesinde ise 352 dekar olmak üzere toplam 801 dekar arazisi mevcuttur. Bu alanın yaklaşık 184 dekarı deneme ve üretim bağı, 158 dekarı asma anaçlığı, 120 dekarı yerleşim alanı, yeşil saha, kanal ve yol, 4 dekarı meyvelik, 368 dekarı ise fidan üretim münavebe sahasıyla yeni tesisler için ayrılmış olup arazilerin tamamı sulanabilir durumdadır.

 

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü personel organizasyonunda 1 müdür, 1 idari ve teknik müdür yardımcısı ve 6 bölüm başkanlığı yer almaktadır. Bölüm Başkanlıkları Yetiştirme Tekniği, Asma Islahı, Tarım Ekonomisi, Gıda Teknolojileri, Bitki Sağlığı ile Üretim ve İşletme bölümlerinden oluşurken ilgili bölüm başkanlıkları tarafından sevk ve idare edilmekte olan üretim ve destek hizmetlerinden oluşan birimler de bulunmaktadır. 2016 yılı itibariyle enstitüde 9’u doktora ve 15’i yüksek lisans ve 1 lisans unvanına sahip toplam 25 kişilik araştırıcı personel, 10 teknik yardımcı personel ve 6 genel idare hizmetleri sınıfında memur personel bulunmaktadır. Ayrıca yılın değişik dönemlerinde sayış değişen kadrolu ve geçici işçi personel istihdam edilmektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.