Takip Et

ZEYTİN AĞACININ FERYADI

Yeni bir torba yasa içinde, zeytin bahçelerinin yok edilmesi,madencilere ve bu alanda çalışan holdinglere “pozitifin pozitifi ayrıcalık sağlamak amacı ile amacı bu hafta TBMM gündemine “zeytin ağacından kurtulalım,madene yer açalım” yasası gündeme gelecek.

Yıllardır kurtulmayı başaramadıkları yeşili yok etme,zeytini itlaf etme savaşında yeni bir cephe daha açmaktaladar.

“Son yıllarda zeytine karşı bir savaş açılmış durumda. Savaşın bir cephesinde zeytin ağaçları ve zeytin üreticisi Türk çiftçisi –ki elinde küreği ve çapasından başka silahı yok-diğer cephede ülkenin maden/enerji açığını bahane ederek zeytini yok etmeyi, yerine maden ocakları ve enerji üretim santralleri kurmayı hedefleyen kasalarından paralar taşan, Ankara’da her kapının kendilerine randevusuz açılan maden ve enerji lobisi ve holdingleri.”

Zeytine ve yeşilliğe bu kesimin saldırısı ne ilk ne de son…

“Önce Kaz dağlarında madencilerin saldırılarına uğradı zeytinlikler. Sonra Bergama’da altın avcılarının. Bergama'ya 10 kın uzaklıkta Ovacık, Çamköy ve Narlıca köylerinin ortasındaki 100 hektarlık alanda altın arama faaliyetleri sürerken 1996 yılında maden sahasında 2 bin 500 kadar çamı (tomruk bedeli 3 milyon dolar) ve 800 kadar zeytin ağacı madencilik faaliyetini yürütecek şirket tarafından kesilmiştir. Sadece Çan, Bayramiç ve Çanakkale'de 13 bin 252 hektar alan için arama ruhsatı alındı, 600'ün üzerinde sondaj yapıldı. Sondaj sırasında binlerce ağaç kesildi.

Yırca, birkaç ay önce madencilerin bile bile ölüme gönderildiği Soma’nın bir köyü. Zeytinlik ve üzüm bağlarıyla dolu bu köyde iki enerji santralı inşa edilmiş.”

Neden maden sektörünün kötü niyetinden söz ediyoruz? Neden maden sektörü 3573 sayılı zeytin yasasını yok etmek istiyor?

Çünkü “Maden sektörü de zeytinciliğimizin en önemli tehdit kaynaklarından birisi olma özelliğini sürdürmektedir.

Batı Anadolu maden bakımında oldukça zengin bir bölgedir. Bu zenginliklerin içinde linyitler önemli bir yer tutmaktadır. Linyit yatakları ise daha çok ormanların ve zeytinliklerin altında yer almaktadır. Ege ve Batı Anadolu’nun önemli linyit alanlarını dikkate aldığımızda hemen her alanın zeytinliklerle çakıştığını görmekteyiz.

Önemli linyit sahalarının başında Manisa - Balıkesir - Çanakkale kesimi gelmektedir ki burada, a) Çan (Çanakkale), b) Mancık ;Balıkesir, Soma linyitleri(Soma A Linyit Manisa, Soma-B Linyit) ile Evciler - Deniş linyit yatakları vardır., Soma, Çan , hem zeytin hem linyit alanlarıdır.

Menderes vadisi linyitleri ise Söke, Şahınali, Dalama, Kuloğulları, Aydın'ın güneyi, Hasköy (Nazilli) ,Sazak (Denizli) Aydın, Gireniz, Söke de aynı özelliklerdedir.

Muğla’da ise Yatağan ve Yeniköy Linyitleri de zeytin alanlarının altındadır.”

İş ya maden ya zeytin arasında bir tercihe gidiyor.

Devlet madeni tercih etmiş durumda.

Zeytin üreticisi ise kendi çocukları olan jandarmalarla karşı karşıya getiriliyor

Niçin?

Üç-beş maden patronunun tatlı kârlarının artması için. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.