Takip Et

İran’la ticari ilişkiler ve türk tarımına olası etkileri-3

İran’a uygulanan BM ambargosunun kalkması dış ticaret hacmimiz genişleyecektir. Bu durumda Türk çiftçisi açısından sadece kimyevi gübrelerde olumlu bir gelişme yaşanabilecektir.

Türkiye'de gübrenin temel hammaddesi konumundaki doğalgazın bulunmaması, Türkiye'deki üretimin maliyetlerini çok yükseltmekte, gübre fabrikalarının kar marjlarını aşağıya çekmektedir.

Gübre fabrikalarının kapasite kullanım oranı artacağı için kar marjları daha da iyileşecek. Bu da Gübre Fabrikaları'nı gelişmelerden en fazla olumlu etkilenecek ve Türk çiftçisine daha uygun rakamlarla kimyevi gübre sunabilme imkânı ortaya çıkabilecektir.

Bunun yanında, İran’a uygulanan ticari ambargonun kalkması ile Türk çiftçisinin ürettiği pek çok ürünün bu ülkeden ithal edilmesi halinde, arz-talep dengesi bakımından, arzın fazlalığından dolayı bu ürünlerin iç piyasa fiyatlarının tepe taklak aşağıya gideceği gerçeği ile karşı karşıya bulunmaktayız.

Pek çok gümrük kapımızda olduğu gibi İran’a açılan en önemli ve işlek gümrük kapısı olan Gürbulak’ta da yurda giren ürünlerde pek çok suiistimaller yaşandığı bir gerçektir. Özellikle sınır ticareti yolu ile yasaklanmasına rağmen tarım ürünleri ve gıdalarda…

Şu ana kadar sahte bildirimlerle pek çok gıda ve tarım ürünü başta “hayvan yemi” olarak yurda sokularak gıda olarak pazarlanmakta.

Türk çiftçisinin yeterince ürettiği ve bazen iç Pazar talebinden fazla olarak piyasaya arz ettiği tarım ürünlerinden Bal (Süzme) ,kestane, bal (petek) ,meyve suyu ve konsantreleri, biber (yeşil) ,muz, biber (tatlı biberler), nargile tütünü, buğday unu, domates, patates, havuçlar, patlıcan, hıyarlar ve kornişonlar, pırasa, İncir (taze) ,üzüm (kuru), İncir (kuru), zeytin, kabak, kabak tohumu, zeytinyağı, karnabahar kaçak yollardan İran’dan ülkemize girebilmekte.

Bu ürünlerin İran’dan ülkemize girmesi ile fiyatlarının kırılacağı bir gerçektir. Sonucunda zarar gören öncelikle bu ürünleri üreten Türk çiftçisi olmaktadır. Bunların içinde stratejik önemi olan, Ege ve Aydın çiftçisi için hayati bir önem arz eden Bal (Süzme) ,kestane, bal (petek) , biber (yeşil) , domates, patlıcan, hıyarlar ve kornişonlar, pırasa, İncir (taze) ,üzüm (kuru), İncir (kuru), zeytin, kabak, kabak tohumu, zeytinyağı, karnabaharın arz talep dengesi fiyat istikrarı açısından önemlidir.

Bu ürünlerde özellikle üzüm ve incire dikkat çekmek isterim.

Yarın devam edeceğiz. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.