Takip Et

TARIMIN İSTİHDAM AÇISINDAN ÖNEMİ

Kısaca işsizliği önleme amacı ile işe yerleştirme anlamını taşıyan istihdam sözcüğü her milli ekonominin önemli göstergelerinden birisidir.

Bu alanda ciddi çalışma ve araştırmalar yapılmaktadır. Bunlardan birisi olan Manpower Group’un içinde bulunduğumuz yıl ile ilgili çalışması önemli ip uçları vermektedir.

Manpower Group 2019 yılı istihdam araştırması sonuçlarına göre işverenlerin %17’si 2019’un ikinci üç ayında istihdam artışı beklerken %12’si azalma öngörüyor ve %68’i de değişiklik olmayacağını tahmin ediyor. Böylece Net İstihdam Görünümü ise +%5’i gösteriyor. Önceki çeyreğe kıyasla yüzde 2 puan düşen işe alım beklentileri, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 18 puan geriliyor.

Önümüzdeki çeyrekte beş bölgenin dördünde ve 11 sektörün sekizinde istihdam artışı bekleniyor. Bir önceki çeyreğe kıyasla, işe alım beklentileri beş bölgenin üçünde ve 11 sektörün beşinde zayıflıyor. 2018 yılının ikinci çeyreğiyle karşılaştırıldığında, işe alım beklentileri beş bölgenin ve 11 sektörün tamamında zayıflıyor.

2019 yılının ilk çeyreğine kıyasla, özellikle Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe % 26’lık önemli bir marj artışı beklentisi görüyoruz. Ayrıca, 2019 yılının ikinci çeyreğinde, beş bölgenin dördündeki ve 11 sektörün sekizindeki işverenler olumlu işe alım beklentileri bildiriyor.”

İşverenlerin en güçlü işe alım beklentileri bildirdiği sektör mevsimsel verilerden arındırılmış (MVA) olarak +%16 İstihdam Görünümüyle Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektörü oldu.

Tarım, Ormancılık, Avcılık ve Balıkçılık +16

İnşaat -15

Elektrik, Gaz ve Su Hizmetleri +6

Finans, Sigorta, Gayrimenkul ve Kurumsal Hizmetler -1

Üretim +8

Madencilik +4

Kamu ve Sosyal Hizmetler +7

Restoran ve Otelcilik +3

Ulaştırma, Depolama ve İletişim +1

Toptan ve Perakende Ticaret -9

İlaç +1

Tablodan görüleceği gibi tarım dışı sektörlerin istihdam tahmin, imkan ve beklentilerinin ortalaması % 11'dir. Tarım ise tek başına %16’ya karşılık geliyor.

Birkaç gün önce Aydın Ziraat Odaları başkanlarından oluşan bir grup ile Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB ) Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar’ı ziyaret ettik.Sayın Bayraktar konuşması esnasında,”2018 sonu ve 2019 başında 274 bin kişinin tarım sektöründen ayrıldığını ekledi.

Buna rağmen,en fazla sıkıntıda olan sektör olan tarım istihdam açısından en umut verici konumda.

Tarım hep veriyor;ancak alamıyor,küçülüyor. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.