Takip Et

BATI ÜLKELERİNDE TARIMSAL KOOPERATİFÇİLİK VE EKONOMİYE KATKILARI

Ülkemizdeki birkaç olumlu örnek dışında gelişmiş batı devletlerinde tarımsal üretim ve pazarlama kooperatif işletmeleri, yarattıkları ekonomik güç ve ülke ekonomilerine bulundukları katkılarıyla önemli birer kurum niteliğindedirler. Batı ülkelerinde faaliyet gösteren kooperatiflerin üretici çıkarları ve ülke ekonomisi açısından başarılarını başta Dünya Bankası olmak üzere diğer kuruluşların verileriyle ortaya koymak mümkündür.

Öncelikle ABD’yi ele alacak olursak; ICA Raporlarında en çok kooperatif işletmesi ile öne çıkan ülke ABD’dir. ICA 2012 Raporunda 81 Amerikan kooperatifi 471 milyar dolarlık ciro toplamları ile ilk sırada yer almaktadır. Fransa listede yer alan 41 kooperatifinin toplam 319 milyar dolarlık cirosu ile kooperatiflerin en etkin faaliyet gösterdiği ülkedir.

Japonya da listede yer alan 19 kooperatifinin toplamda 309 milyar dolarlık ciroya sahip olmasıyla dikkat çekmektedir. ICA 2012 Raporunda yer alan ve aşağıdaki tabloda belirtilen on ülkeye ait toplam 246 kooperatif işletme, 2010 mali yılı sonu rakamlarıyla 1.704,9 milyar dolara yakın bir ekonomik hacim yaratmaktadır. Bu raporda yer alan 300 kooperatifin ise toplamda 1.975,6 milyar dolarlık ciroya sahip olduğu düşünüldüğünde, bu rakamın yaklaşık %86,2’sini oluşturan on ülkenin kooperatifçilik sektörünün yakaladığı ekonomik güç daha iyi anlaşılmaktadır. Bu çerçevede, ICA 2012 Raporundaki listede en çok kooperatif işletme sayısıyla dikkat çeken ülkelerin raporda yer alan kooperatif işletmelerinin toplam ciro rakamlarını, Dünya Bankası’nın resmi internet sitesinde yayınlanan 2010 yılı Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) rakamlarıyla karşılaştırarak kooperatifçilik sektörünün ekonomik gücünün ülke ekonomilerindeki yerini daha iyi görebiliriz:

Gelişmiş ülkelerde kooğeratiflerin milli ekonomiye katkılarını ele alırsak şu oranlar karşımıza çıkmaktadır:

Ülkeler Milli Gelire Katkı Oranları (%)

ABD: 3,2

Fransa 11,6

Almanya 10,6

İtalya 2,7

Japonya 5,7

Kanada 2,6

Finlandiya 17

Hollanda 11,6

İsviçre 12,2

İngiltere 2,5 (*)

Ülkemizde Tarımsal kalkınma ve sulama kooperatiflerinin yaklaşık olarak 1 milyon 100 bin ortağı bulunmasına rağmen Türk milli ekonomisine katkıları hakkında ciddi bir araştırma bulunmamaktadır.Dolayısıyla da ekonomiye ciddi bir katkıdan söz etmek imkansızdır.

(*):Gümrük ve Ticaret Bakanlığı 2013 Koopertifçilik Raporu 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.