Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-18

Batı Trakya ve Makedonya gezimizin amaçları kapsamında olan tarıma dayalı işletmeleri gezmeye, incelemeye ve not almaya ikinci günümüzde de devam ettik.

Gümülcine–İskeçe arasında yaka yolu üzerinde yer alan Gökçeler kasabasında Türk azınlığa mensup soydaşlarımızın kurduğu modern bir et işleme tesisine ziyaretimizi gerçekleştirdik.

Gökçelerli Bandak ailesinin işletmesi olan bu modern yapı ve satış bölümleri AB fonları ve ailenin birikimleri ile vücuda getirilmiş. Son derece modern, hijyen esaslarına uygun. Parça et yanında salam, sosis, kavurma gibi mamulleri de üretmekteler.

Bandak Hasan işletmenin patronu konumunda. Yeğenleri ve çocukları Türkiye’de gıda mühendisliği başta olmak üzere ilgili üniversite ve fakülteleri bitirerek aile şirketlerinde görev almışlar.

Gözlerindeki pırıltı ve bilgi donanımları bu işte daha da başarılı olacaklarının işareti.

İşletmeden ayrılırken gezi boyunca peşimizden ayrılmayan polis otosuna da işletme ürünlerinden bir koli hediye ettiler.

Batı Trakya Türk Azınlığı AB Demokrasi Ve İnsan Hakları hassasiyetine sığınarak iş kurma ve geliştirme peşinde. Her ne kadar Yunan Devleti kendilerine zorluklar çıkarsa da…

İş alanlarını iki çizgi üzerinde geliştirmekteler. Birincisi Türkiye’den beyaz eşya, lastik ve gıda başta olmak üzere ithalat ve toptancılık yapmaktalar.

İkincisi ise tarıma dayalı endüstriye el atmaktalar.

Sebze ve meyve paketleme tesisleri oldukça yüksek tonaj ve gelirdeki iş dallar olarak karşımıza çıktı. Bunlardan birisi Semetli köyünde Halil Vedat’ın (Red Aple) Kızıl Elma gıda şirketi.

Bu tür modern işletmelerin hızla artması Azınlık adına sevindirici. Ancak önlerinde bazı engeller mevcut. Sözleşmeli tarım da olsa Türk azınlığı finans sıkıntısı çekmekte. Geleceği hakkında endişeleri mevcut. Yunan Devleti’nin kısa sürede atlatsa da içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların geleceğinde neler olacağı hala meçhul.

Diğer bir problem ise Yunan Devleti tarafından Türk Azınlığı’nın ikinci sınıf yurttaş konumunda bulunması.

Türk Azınlık, yurttaşlık haklarından AB baskılarına rağmen hala tam anlamı ile yararlanamamakta. Yunan Diplomasisi AB’yi hala parmağının ucunda oynatabilmekte. Bunun en yakın örneği AB ülke ve bankalarına olan yaklaşık 400 milyar dolar borcunu bu yolla sildirmiş ve yapılandırmış olmasıdır. (NAİM ÖZDAMAR-DENGE YAZAR VE BUHARKENT MUHABİRİ)

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.