Takip Et

KURU MEYVE SEKTÖRÜ İÇİNDE KURU İNCİRİN EKONOMİK DEĞERİ

Bazı okuyucularımız bir müddettir kuru incir konusu üzerinde neden basa basa durduğumuzu merak edebilir. Bunun başlıca üç nedeni bulunmaktadır:

• Kuru meyve sektörü Türk ekonomisi ve ihracatı için önemlidir.

• Kuru incir kuru meyve sektörünün en önemli unsurlarından birisidir.

• Kuru incir ülke genelinde yaklaşık 30 bin ailenin geçim kaynağıdır.

• Kuru incir insan vücudunun en vazgeçilmez şifa kaynaklarındandır.

Dünyada oldukça sınırlı sayıdaki ülkede incir üretimi yapılmakta olup, buna bağlı

olarak kuru incir üreten ülke sayısı da oldukça azdır. İncir ihracatı yapılan ülkelerde

incir üretiminin önemli bir döviz girdisi sağlamasının yanı sıra önemli bir gelir ve

istihdam sağlama aracı olduğu da açıkça görülmektedir. Çünkü üretim için gerekli hava

koşulları ve istenen ekolojik sisteme sahip ülke sayısı sınırlı olduğundan, üretimi de

ancak bu ülkelerde gerçekleşmektedir. Dolayısıyla da incir üreticisi konumundaki

ülkeler sınırlı olduğundan ihracatı da bu ülkeler tarafından yapılmaktadır. Bu ülkelerin

başında; Türkiye, İran, ABD, Yunanistan, Mısır, Cezayir ve Fas gelmektedir (TAGEM,

2018).

Dünya incir üretiminde Türkiye liderdir.İkinci ve üçüncü sırada yer alan ısır ve Cezayir’in toplam üretimleri Türkiye üretiminden azdır. FAO’dan alınan verilere göre dünya üzerinde incir üretimi yapan ülke/bölge sayısı56’dır. Bunlardan üretimi 10 bin ton üzeri olan ülke/bölge sayısı 16 iken; üretim miktarı yıllık 10 bin tonun altında kalan ülke sayısı 40’dır.

Kuru meyve içerisinde önemli bir yer tutan kuru incirin son yıllardaki ihracat rakamları ton cinsinden şu şekildedir.

Yıl Kuru İncir İhracatı(Ton)

2011 44 820

2012 63 970

2013 72 268

2014 73 167

2015 67 186

2016 69 685

2017 64 464

2018 68 215

2019 65 300

2020 69 500

Dünyada incir üretiminde ilk sırada yer alan ülke, Türkiye’dir. Türkiye, yaklaşık yüze

yakın ülkeye ihracat yapmaktadır. Özellikle Aydın ve İzmir illeri incir meyvesi üretimi

açısından en önemli bölgelerindendir (Ekonomi Bakanlığı, 2016:2 ).

Türkiye’nin kuru incir ihracatı, yemeklik kuru incir, incir ezmesi, hurda ve kesme olarak

dört farklı şekilde yapılmaktadır. Toplam kuru incir ihracatının büyük bir kısmı

yemeklik kuru incir olarak ihraç edilmektedir (T.C. Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı

Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü, 2018).

Türkiye’nin kuru incir ihraç ettiği ülkelerin başında Almanya yer

almaktadır. Ardından Fransa, ABD, İtalya ve İngiltere en çok ihraç yaptığı diğer

ülkelerdendir. 2017 verilerine göre; toplam kuru incir ithalatının%16,5 Almanya’ya,

%14,6’sı Fransa’ya ve %8,6’sı ABD’ye olmak üzere ilk üç sıra gerçekleşmiştir.

Türkiye’nin ihraç yaptığı ülkelerden bir kısmı aynı zamanda incir üreticisi ülke

konumundadır.

Kaynak :Ömer Özpınar,Kuru Meyve Sektörü İçinde İncir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.