Takip Et

KURU ÜZÜM PİYASALARI-3

1999 yılı öncesinde ihracata tabi tarım ürünlerinde devlet desteklemesi ve müdahalesi işlemekteydi. Ancak 57. Hükümet'in aldığı karala KİT’lerin zararlarının hazinece karşılanması uygulaması terk edilerek başta TARİŞ olmak üzere tüm KİT'ler vahşi piyasa koşulları ile mücadele etmek zorunda kaldı. Yapılarını yenileyememe, piyasalara ayak uyduramama, profesyonelce yönetilememe gibi nedenlerden dolayı sıkıntı yaşadılar ve yaşıyorlar. Piyasa yapıcı rollerini tüccar, işletmeci ve ihracatçılara terk etmek zorunda kaldılar.

Bunlardan TARİŞ Üzüm Birliği, kaynak yetersizliği ve yukarıda belirttiğimiz bazı nedenlerden dolayı piyasayı düzenleyecek miktarda alım yapamamakta, bu nedenle de üzüm fiyatları düşmektedir.

Bu nedenle üzüm alımı konusunda hükümetin TARİŞ'e kaynak aktarması gerekmektedir.Yalnız TARİŞ’e değil diğer benzeri birliklere de... TARİŞ’in yetersiz kalması durumunda fındıkta olduğu gibi Toprak Mahsulleri Ofisi benzeri bir müdahale kurumu oluşturularak fiyatların yukarı çekilmesi sağlanabilir. Bu kurumlar taban fiyatını belirlemelidir. Saruhanlılı çiftçinin, ”Piyasaları tüccar değil, devlet belirlesin” şeklindeki feryadının özünde bu yatmaktadır.

OKUL ÜZÜMÜ PROJESİ DEVAM ETSİN

Çekirdeksiz üzümde rekolteye bağlı olarak arz talep dengesinin bozulması sadece üzüm üreticisini mağdur etmekte, tüccarın ise haksız kazanç elde etmesinin yolunu açmaktadır. Bu nedenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görev ve yetkileri yasa ile yeniden düzenlenerek öncelikle, üretim planlaması yapmasının önü, amir ve müeyyidesi olan hükümlerle açılmalıdır.

Okul üzümü projesine devam edilmelidir. Yaygınlaştırılarak, hastaneler, silahlı kuvvetler de proje kapsamına alınmalıdır. Üzüm üretiminde oluşan arz fazlalıkları için alternatif tüketim imkanları geliştirilmelidir. Lisanslı depolama sistemi üzüm için de kurulmalıdır. Depolama maliyeti, bakanlıkça desteklenmelidir. Üzüm, mutlaka destekleme kapsamına alınmalıdır. Kaçak üzümler, hem iç piyasada fiyatın düşmesine neden olmakta hem de Türk üzümünün içine karıştırılarak yurt dışına satılıp kalitemizi tehdit etmektedir." Kaçak üzüm girişlerine engel olunmalıdır. Özellikle Van, Hakkari ve Iğdır’dan, bu illere tanınan özel sınır ticareti istismar edilerek hayvan yemi adı altında, yurda İran menşeli kuru üzüm sokulmaktadır.

CAN SUYU KREDİSİ VERİLMELİ

Vatandaş yaş üzüm fiyatını her zaman TARİŞ’in kuru üzüm fiyatını açıklamasıyla belirler. Geç açıklama, üzüm üreticilerimizi zora sokmaktadır. TARİŞ kuru üzüm fiyatını kendi inisiyatifi ile hazırlamalıdır.

Üzüm üreticisinin yaralarını sarmak ve gelecek yıla hazırlanmak amacıyla faizsiz ve uzun vadeli can suyu kredisi verilmelidir. Don, dolu ve güneş yanığı afetinden etkilenen üzüm üreticilerinin kamu bankaları ile tarım kredi kooperatiflerine olan borçları uzun vadeli ve faizsiz olarak ertelenmelidir. Sigortası olsun olmasın, afetten etkilenen çiftçilerin zararları karşılanmalı ve bu çiftçilerimize dekar başına destek verilmelidir. TARSİM'den gelen zarar tespit eksperlerinin raporlarının gerçek zarar oranlarını yansıtmadığı iddiaları, yaygın bir kanaat haline gelmiştir. Bu kuruma derhal el atılmalıdır. Bu uyuşmazlıkları gidermek için ilçe ziraat odası başkanları TARSİM'in hasar tespit eksper heyetinin doğal üyesi olmalı ve zarar tespit çalışmalarına katılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.