Takip Et

BURSA SİYAHI İNCİR

Aydın denilince akla gelen ilk sözcük “incir”dir.”Aydın inciri” denilince de sarı lop…

Aydın ekonomisindeki yeri tartışılmaz. Yaklaşık 30 bin üretici ailesinin geçim kaynağı sarı lop inciridir. Yıllık ,ortalama ve yaklaşık olarak 240 milyon dolar civarında sarı lop inciri ihraç etmekteyiz.

İncirin yetişme alanı ise genellikle Büyük Menderes’in kuzeyinde kalan, Aydın dağlarının güney yamaçları.Bu yamaçlardan taban arazilere kadar uzanan birinci sınıf tarım toprakları.

Bahsettiğimiz bu eşsiz tarım alanlarına son yıllarda jeotermal enerji sistemlerini kuran şirketler yerleşti.Faaliyetleri ile sarı lop incirin hem kalitesini düşürmekteler hem de verimini olumsuz etkilemekteler.Bıraktıkları kimyasal kalıntı da cabası…

Jeotermal sistemlerinin kuruldukları bölgelerde incir alanları,üretim kuyuları,santral alanları derken ,hızla azalmakta.Aydın inciri 1922 ylında Yunan İşgal Kuvvetlerinin yakıp/kestiği alanlara göre hesap yaptığımızda ,jeotermal etki dolayısıyla,incir alanlarının daralmasında en hızlı ikinci olayı yaşamakta.

Ayrıca jeotermal sistemlerin oluşturduğu nem de incir kalitesine son derece zarar vermekte.

Bu durumda yeni arayışlara girmemiz gerekmekte. Fakat sarı lop inciri canla ve başla savunarak…

İncir alanlarının güney kesiminde kalan, taban su seviyesi yüksek olmayan kesimlerde, özellikle ekonomik değeri bulunmayan karşıkı meyve bahçelerinin yerine ikame edilmesi gereken ürün: Bursa Siyahı İncir.

Öncelikle Bursa siyahı incirin özelliklerinden bahsedelim:

Bursa Siyahı İncir, daha çok Bursa bölgesinde yaygınlaşmış. Gerçekte ise Bursa, siyahı incirin ne anavatanı ne de ideal yetişme bölgesidir. En güzel yetişebileceği bölge ise Aydın ovalarıdır. Günümüzde Buharkent başta olmak üzere, Köşk, Sultanhisar ve Umurlu’da Bursa Siyahı İncir bahçeleri oluştrulmuştur.

Bu incir çeşidinin pek çok üstün özellikleri bulunmaktadır. Öncelikle uzun bir hasat dönemine sahiptir. Meyveleri dolgun, sarı lop incire göre daha fazla hacme ve ağırlığa sahiptir.Sarı lop incirin tazesine göre daha iyi fiyatlarla Pazar bulabilmektedir.İhracat şansı ,taze incir çeşitleri içinde en yüksek ve tek olanıdır.Çünkü raf ömrü ,bazı özel tekniklerle 45 güne kadar uzatılabilmektedir.

Aydın ‘da, özellikle Buharkent’te yetiştirilen Bursa siyahı incir, Bursa’ya göre, yaklaşık 15 gün önce olgunluğa ulaşmaktadır ki bu da fiyat açısından ayrı bir avantajdır.

Bahçe oluşturma masrafları pek çok meyve çeşidinden daha azdır.İşçiliğinde ise hasat dışında yorgunluğu azdır.

Peki, niye Aydın’dan hatırı sayılır miktarda Bursa Siyahı İncir ihraç edilmiyor?

Cevabı ise rekoltede yatmakta. Mevcut Bursa Siyahı İncir bahçeleri ihracat için yeterli miktarda meyve üretememektedir.

İhracatçılar, Bursa siyahı incir ihracatı için sık sık Aydın’ın kapılarını aşındırmaya başladılar.

Bundan sonra görev yeni Bursa siyahı incir oluşturacak üreticilere düşmekte.Bilgi için Ziraat Odaları, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teşkilatları ve Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü’ne…. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.