Takip Et

İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL PROJELER-5 (ZİRAAAT ODALARI İLE İŞBİRLİĞİ)

Belediyelerin seçmen kitleleri içinde yer alan üretici kesime ulaşabilmeleri için üretici birliği,kooperatifler ve Ziraat Odaları ile işbirliği yapmaları en akılcı yollardan birisidir.

Mesleki kuruluşların mensuplarına yakınlığı ve belediyelerin hem kurluşa hem de mesleki mensuplarına hizmet vermesi ile gönül bağları da kuvvetlenir.

Türk üreticisinin en büyük sıkıntılarından birisi girdi teminidir.Hele Türk çiftçisi gibi tarımsal varlığı az ve geçime yetmeyecek derecede küçük olan bu kesim özellikle makine ekipman temininde sıkıntı çekmektedir.

Başta traktör olmak üzere küçük parçalı arazilerde ekonomik kullanımın,israfa kaçmadan sahip olmanın yolu “paylaşmak” tan geçer.

Bu alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir kırsal ilçeleri Ziraat Odaları ile işbirliği yaparak makşne parkları oluşturdu.

“Küçük ölçekli işletmelerin/ aile işletmelerinin en önemli girdilerinden olan makina ve alet ihtiyacını karşılamak ve özellikle teknolojik makine imkanlarından yararlandırmak amacıyla ilçe ziraat odalarına makine ve tarım aletleri desteği verilerek, kırsalda ortak makina parklarının kurulması olmuştur.

Bu proje ile ilçe ziraat odalarına Makine ve tarım aletleri desteği verilerek ''Tarımda / kırsalda ortak makina parkları'' kuruldu. Ortak Makine kullanımı 17 İlçe Ziraat Odamız ile 07 Nisan 2016 tarihinde imzaladığımız iş birliği protokolüne bağlı olarak toplam 147 adet tarım alet ve makinelerini alımları tamamlanarak ilçe ziraat odalarına 23 Ağustos 2016 tarihinde yapılan törenle teslim edildi. Alınan bu alet ve makineler; 4 adet Taş toplama makinesi, 4 adet Lazerli tesviye makinesi, 18 adet Traktör, 3 adet Mısır silaj biçme, 2 adet dipkazan, 3 adet Gübre atma makinesi, 14 adet İlaçlama makinesi, 8 adet Ekim mibzeri, 10 adet Hayvan gübresi serpme römorku, 8 adet Dal parçalama makinesi, 63 adet zeytin hasat makinesi, 8 adet Freze, 1 adet Diskaro ve 1 adet sera içi çapa makinesinden oluşmaktadır.

Tarımın örtü altı dışında karşılaştığı e nemli risklerin başında şklim gelmektedir.Bu riski en aza indirmenin yolu da “hava durumu tahminleri” nden geçmektedir.Tahminlerin önceden üreticiye ulaşması bir anlam ifade etmektedir.

Bu bakımdan İzmir’de özellikle meyve ve sebzeciliğin yaygın olduğu Kemalpaşa, Menemen, Selçuk ve Ödemiş ilçelerinde İlçe Ziraat Odası ile ortaklaşa yürütülen çalışmalarla toplamda 11 ayrı noktada "tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemleri" kurularak“Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemleri” ile üreticiler yerel olarak arazilerine yönelik sıcaklık, hava nemi, yağış miktarı, rüzgar hızı ve yönü, toprak sıcaklığı, güneşlenme, toprak nemi vb. bilgilere sahip olacaklar, yerel'e özgü don ve fırtına uyarısı, iklime ve zararlılara karşı erken uyarılar, ilaçlama ve sulama önerileri alarak üründe verim ve kalitenin artmasının yanı sıra ilaçlama ve sulamada kayıpların önüne geçilmesi sağlanmıştır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.