Takip Et

GÜNCEL YAZI 2020 YILININ ÜRETİCİ ÖRGÜTÜ (TZOB) GÖZÜYLE DEĞERLENDİRİLMESİ-1

8 Şubat 2021 günü Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli Bakanlık üst düzey bürokratları ile beraber Aydın’ı ziyaret etti.

Bakan Pakdemirli Söke ‘de yapılan “Sektör toplantısı ”na katıldı. Toplantının diğer tarafları ise Aydın Ak Parti Milletvekilleri, Aydın Valisi Sayın Hüseyin Aksoy, Aydın Ziraat Odaları, Aydın ve Söke Ticaret Borsaları, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği, Aydın Kırmızı Et Birliği ve diğer tarımsal kurum ve kuruluşlar katıldılar.

Toplantıda kurum ve kuruluş yöneticileri mensup oldukları kuruluşun dert ve beklentilerini “Söz sizde” başlığı altında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye aktardılar. Diğer kuruluşlar ve kurumlar birer yönetici ile söz alırken Aydın Ziraat Odalarından Efeler, Nazilli, Söke, Buharkent Oda Başkanları ayrı ayrı söz alarak Aydın ve Türk tarımının sorun ve beklentilerini dile getirdiler.

Bunun yanında geçtiğimiz günlerde (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Sayın Şemsi Bayraktar da yaptığı basın toplantısı ile Türk tarımının yaşadığın 2020 yılı ile ilgili görüşlerini ve 2021 yılından beklentilerini aktardı.

Sayın Bayraktar ile Aydın’da Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli’ye aktarılan konular birbirleri ile tamamen örtüşmekte idi.Bu bakımdan bu yazımızda

Sayın Bayraktar’ın 2020 yılını değerlendirdiği ve 2021 beklentilerini açıkladığı basın açıklamasındaki konu başlıklarını ele alarak üretici gözünden dertleri ve 2020 yılının değerlendirmesini ele alalım.

* “Eylül ayları itibarıyla 2019’da yüzde 19,3 olan tarımın istihdamındaki payı, 2020’de yüzde 18,5 olarak gerçekleşti”

* “Çiftçimiz 2020 yılında finansman açısından sıkıntılar yaşadı. Son yıllarda afetlerin de etkisiyle çiftçinin kredi borçları arttı. Çiftçilerimizin bir kısmı, takibe düşmemek için başka bankalardan yüksek faizle aldığı kredilerle borcunu kapattı. Çiftçinin yüksek faizle borçlanmadığı özel banka kalmadı”

* “Artan elektrik fiyatları üretimin sürdürülebilirliği için büyük bir tehdit unsuru halinde gelmiştir”

* “Diğer yandan devam eden kuraklık nedeniyle cazibe suya ulaşması mümkün olmayan çiftçilerimiz daha çok yeraltı suyunun daha derinden çekilmesine ihtiyaç duyacak, bu da elektrik maliyetini çok fazla yükseltecektir. Zaten elektrik fiyatlarının yüksekliği nedeniyle üretimde zorlanan çiftçiler üretimden tamamen uzaklaşabilir. Bu durum üretim için ciddi bir tehdit oluşturabilir. Yaşanacak bu olumsuzluğu şimdiden öngörmek gereklidir”

-“Elektrik tarifesinde daha fazla gecikmeden ciddi bir indirim yapılmalıdır. Kuraklık kapıya dayandı, kaybedecek zamanımız kalmamıştır”

-“Kuraklığın dünyada ve ülkemizde ciddi bir gıda krizine yol açması ihtimalinin çok farkında olmadığımızı görüyoruz. Ülkemizde yaşayan tüm vatandaşlarımızı etkileyecek olan böyle bir krizin olumsuz etkilerinden korunmak için acil olarak, daha fazla zaman kaybetmeden gerekli önlemleri almalıyız. Kuraklığın boyutları artarsa paramız olsa bile tarlada ve marketlerde ürün bulamaz hale gelebiliriz” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.