Takip Et

TÜRK TARIMI VE HÜKÜMETLER

Türkiye Cumhuriyeti’nin tarım politikalarını birbirinden farklı politikaları dolayısıyla şu dönemlere ayırabiliriz:

1-1923-1938-Atatürk Dönemi

2-1938-1950:İnönü Dönemi

3-1950-1960:Menderes Dönemi

4-1963-1970:Demirel Dönemi

5-1983-1989:Özal Dönemi

6-1999 Sonrası Dönem

Bu dönemler içerisinde Atatürk,Menderes,Demirel dönemlerini tarım açısından tamamen olumlu,Özal dönemini kısmen olumlu,İnönü dönemlerini tamamen olumsuz,diğerlerini de olumsuz olarak değerlendirmek mümkündür.Bu sınıflandırmanın en güçlü kanıtı da ekonominin makro ve tarımla ilgili akamlardır.

1999 sonrası tarım sürekli bir gerileme içindedir.Bu dönemde tarımsal rakamlarda,üretim ve ihracat miktarlarında olumlu gelişmeler olsa da genel ekonomi içinde tarım ,diğer sektörlere göre ya gerilemiş ya da büyümede geri kalmıştır.

Bunun da ilk nedeni hükümetlerin tarıma ilgisizliği ve ekonomi açısından değerini yeterince anlayamamış olmalarıdır.

İkincisi ise tarım piyasalarının devlet kontrolünde çıkarılarak özel şirketlerin merhametlerine bırakılmış olmasıdır.

1980 öncesinde var olan ve kısaca “KİT” adı verilen (TARİŞ,ANTBİRLİK,ÇUKOBİRLİK,FİZKOBİRLİK,TRAKYA BİRLİK vs.) gibi Kamu İktisadi Teşebbüsleri üzüm, pamuk,incir, zeytin, şeker pancarı,zeytinyağı, kayısı, fındık, yer fıstığı gibi ürünler için Ticaret Bakanlığı kontrolünde çok iyi hizmet veren bir kooperatif ve Birlik düzeni bulunmaktaydı.

Adı geçen KİT’lerden bazılarının çok kötü yönetilmesi sonucu Devlet tedbirler almaya başladı. 1980'den itibaren Türkiye'de Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile tarım sektörü ve kooperatifçiliğin terkedilip kaderine bırakıldığı gerçeği le karşı karşıya kalmaktaydık.

1999 yılından sonra ise bu kooperatif ve birlikler kaderlerinde terkedildi.Devlet destekleme alımı,taban fiyat gibi yüklerden kurtudu.Ancak tarımsal piyasalar ve üretici vahşi tüccar ve işletmelerin merhametine terk edildi.

Türkiye'de tarım, sanayi dengesini koruyan KİT ve Birliklerin etkisi ve piyasa rolleri azalırken; AB ve ABD menfaati uğruna Türk üreticisi ve tarım kesimi hayvancılık ve sonra bitkisel üretimde ağır yaralar aldı. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.