Takip Et

İYİ PARTİ AYDIN KALKINMA PROGRAMI-1

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini acısı,tatlısı,öfkesi,olgunluğu ve her türlü insan davranışının sergilenmesi ile kazasız belasız atlattık.Seçim sonuçlarının milletimize uğur getirmesini olmasını,halkımızın yaşadığı geçim sıkıntısından bir an önce kurtulması ve Türk üreticisinin bu dar boğazdan kurtularak bir an önce verimli bir şekilde tarımsal ürün ve gıda üretimini sürdürmesi dileği ile hayırlı olmasını temenni ederiz.

 

Önceki yazılarımızda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin seçim beyannamesini ele almış irdelemiştik.Bu yazılarımızda da İYİ PARTİ ‘nin Aydın İli ile ilgili kalkınma modelini ve tarıma yaklaşımını ele alacağız.

 

Öngörülen kalkınma projelerinin olabilirliği ile ilgili görüşlerimizi de ekleyeceğiz.

 

“Aydın İli Kalkınma Raporu 2023” adını verdikleri çalışmanın ciddiyeti ilk anda göze çarpmakta ve konuya hakim bir “usta” nın elinden çıktığı kanaatini uyandırmakta.

 

Aydın İçin Tespitler:

 

Rapor, öncelikle tespitlerle Aydın’ın durumunun ortaya konulması ile başlıyor.Aydın ilinin “kalkınma endeksi”ni ele alırken kalkınma endeksi kıstaslarını ortaya koymakla başlamış.2021 yılı verilerine göre Aydın’ın ülke genelinde;65,2 milyar TL toplam gelirle 21. sırada, kişi başı gelirde ise 57 879 TL ile 42.sırada yer aldığını görüyoruz.

 

Aydın’ın Gayri Safi Katma Değerinin Sektörler arası konumuna baktığımızda hizmetler, imalat sektörlerinden sonra % 15,5 pay ile üçüncü sırada yer aldığı görülüyor. Çalışan Başına Tarım Katma Değeri 97.795 TL olarak görülüyor.

 

2016-2021 yılları arasında Aydın ilinin kalkınmasında tüm alanlar açısından iç açıcı olmayan bir durum mevcut.Aydın ,kalkınma endeksi açısından iller sıralamasında 27’incilikten 21’ciliğe,ekonomik istikrar açısından 40’ıncılıktan 21’inciliğe,iş ortamı bakımından 17’cilikten 13.cülüğe sosyal huzurda 81’inciliten 77’nciliğe,çevre değerleri açısından 77’icilikten 66’ncılığa yükselirken, ekonomik yapı endeki sıralamasında 11’incilikten 23’üncülüğe ,eğitimde 18’incilikten 20’ciliğe,sağlıkta 27’ncilikte 36’ncılığa,tarımda ise 16’ncılıktan 27nciliğe gerilemiştir.

 

Kısacası Aydın eğitim, sağlık ve tarımda gerilemiştir.

 

Ancak çevre açısından değerlendirme kıstaslarının objektif olmadığı,belirtilen beş yılda meydana çıkan başta jeotermal ve madenler göz önüne alındığında tespitin doğru olmadığı ortadadır.

 

İhracat istikrarında Aydın,22 sıra gerileyerek 19’unculuktan 41’inciliğe düşmüştür.,

 

Aydın İli Ekonomik yapı endeksi açısından 2016 yılı 2021 yılı

11 23

İhracatın coğrafi çeşitliliği 4 21

İhracatın ürün çeşitliliği 11 16

İhracatın ithalatı karşılama oranı 17 21

Kişi başına gayri safi yurt içi hasıla 37 42

Girişim başına ihracat 35 37. sıralamasında yer almıştır ki cetvelin tamamı Aydın’ın gerilediğini göstermektedir.

 

Tarım endeksi ise, tarımsal üretimindeki payı 13’üncükten 15’inciliğe, Tarımsal alanın son 10 yıldaki değişimi açısından 43’üncülükten 60’ıncılığa düştüğünü göstermektedir. Tarım katma değerinin gayri safi yurt içi hasılaya oranı ve İstihdamda tarımın payı konularında çok az gelişme kaydedilmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.