Takip Et

YAŞ İNCİR SEZONUNUN ORTASINDA

Buharkent’te başlayan incir sezonu iklim özelliklerine uygun olarak tüm incir bölgelerinde görülmeye başlandı ve parakende satılmaya başlandı. Buharkent’te ise üreticinin ürettiğini burnundan getirircesine komisyoncular ve aracılar tarafından satın alınmakta.

Buharkent incir üreticisi memnun değil;

• Şu ana kadar iklim gayet güzel gidiyor.

• Hastalık ve zararlılar kabul edilebilir sınırın altında.

• İncir kalitesi gayet güzel.

• Rekolte tatmin edici.

En önemli sorun ise yaş inciri satın alanların fiyat oyunları.22 Temmuz’da almaya başladıkları yaş incir 15 TL iken bugün .Türkiye’nin hiçbir Pazar veya marketinde incir fiyatı 12 TL’nin altında değil. Tavan fiyat ise 40 TL.Pazarcı,marketçi, ve diğer aracılar %300 ile % 1200 TL. Arasında net kâr elde etmekteler.

Peki incir çok mu üretilmekte de fiyatlar yerlerde sürünüyor.Yerde sürünen fiyat üreticiye ödenendir. Tüketicinin alış fiyatı gökdelen boyutunda.

Üretim Rakamlarına bakalım:

2018-2019 sezonunda Türkiye yaş incir üretimi 306 bin ton.2019/2020 sezonunda 310 bin ton.Bunun içerisinde tüm ülkenin ürettiği her çeşit incir yer almaktadır.Bu rakamın önemi bir bölümü kapama bahçeolmayıp sağda solda yetişen ağaçlardır ve ekonomik değeri yoktur.Hesaplama ağaç sayısı üzerinden yapılmaktadır.Hesaba esas olan sarı lop ve Bursa siyahıdır.

BM Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) verilerinin son altı yıllık ortalama değerlerine göre Türkiye, yaklaşık 300 bin ton üretim ile dünya yaş incir üretiminin yaklaşık % 30’nu karşılayarak ilk sırada yer almaktadır. Türkiye’yi Mısır, Fas, Cezayir, İran, Suriye, ABD ve İspanya takip etmektedir. Yıllara göre değişmekle birlikte, dünya incir üretiminin ortalama 1.128.815 ton, kuru incir üretiminin de 105.000 ton civarında (yaş incirin dörtte biri kuru inciri oluşturuyor.) olduğu dikkate alındığında, dünya incir üretiminin 680.000 ton civarında bir miktarının yaş incir üretimi olarak değerlendirildiği ortaya çıkmaktadır.

Türkiye’de meyve veren incir ağacı sayısı 10 milyon civarındadır.

Türkiye nüfusu ise 82 milyon. Üretilen ve ihraç edilmeyen yaş incir miktarı 50 bin tonu bulmamaktadır. Ülkemizde kişi başına yıllık yaş incir tüketimi 600 gr.dır.

Peki bu kadar az ve bölgesel üretime rağmen fiyatlar niye bu kadar düşük?

Denetlenmeyen ticaret,insafsız tüccar ve her durumda nasılsa para kazanıyorum,çiftçi kazansa ne olur diyen komisyoncular.

Sayın Cumhurbaşkanı “komisyonculuk” sistemini kaldıracağını ifade etmişti.

Yetmez ama evet,önce komisyoncular sonra gıdayı halka astronomik fiyata yediren aracılar da piyasa dışına çıkarılmalıdır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.