Takip Et

İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYESİ TARIMSAL PROJELER-4 (ARICILIK PROJELERİ)

TV DEN’de “TARIMDA GÜNDEM” programında İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Sayın Ertuğrul Tugay Bey’i misafir ederek ''Yerel Kalkınmada İzmir Modeli'' çerçevesinde tarımsal hizmet ve projelerle ilgili bilgiler alarak izleyici ve üreticilerimizi bilgilendirdik.

Bu proje ve çalışmaların diğer Büyük Şehir Belediyelerine örnek olması ve üreticimizin bilgilenmesi açısından “önemli” kabul etmekteyiz.

Bu projeleri özetler halinde sunuyoruz.

Arıcılığın Desteklenmesi, Yaygınlaştırılması, Bal ve Alternatif Arı Ürünleri Üretiminin Teşvik edilmesi Projesi

Arıcılığın yaygınlaştırılması, geliştirilmesi, bal ve diğer alternatif arı ürünlerin üretiminin teşvik edilmesi amacıyla, Karaburun, Urla, Çeşme, Seferihisar, Menderes, Selçuk, Bayındır, Aliağa, Menemen, Kemalpaşa, Dikili, Bergama, Kınık ve Beydağ ilçelerinde belirlenen kriterleri karşılayan üreticilere teorik ve uygulamalı eğitimler verilerek, bal, polen, propolis ve arı sütü gibi sağlıklı arı ürünlerinin üretilmesi öğretildi.

Eğitimleri tamamlayan toplam 1.327 üreticiye 5.176 arılı ve 2.744 arısız kovan ile 11 kalemden oluşan 1.327 adet arıcılık malzemeleri seti dağıtıldı. Eğitimleri tamamlayan 1.327 üreticinin 868 ini kadın üreticiler oluşturmaktadır. Eğitimlerimiz Ödemiş, Kemalpaşa, Kiraz, Kınık. Torbalı ve Bergama ilçelerinde devam etmektedir.

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen "İzmir İlinde arıcılığın desteklenmesi, yaygınlaştırılması, bal ve alternatif arı ürünlerinin teşvik edilmesi projesi" İzmir halkının içmesuyunun temin edildiği Tahtalı Barajı çevresindeki yerleşimlerde iki aşamalı olarak devam ediyor. Bu projeyle, Tahtalı Barajı koruma alanları yakın çevresinde üretim yapan üreticilerin alternatif ürün üretimlerinin yapılan desteklerle teşvik edilmesi amaçlanmıştır.

 

Projeyle, Tahtalı Baraj Gölü yakın çevresinde sabit arıcılık etkin hale getirilerek, baraj gölü mutlak koruma alanında oluşturulacak bal ormanı ve bal merasında kurulacak arılıklarda bölgeye özgü bal ve yan ürünlerinin üretilmesi planlandı. 2016 yılı Eylül ayında başlayan proje ile Tahtalı Barajı mutlak koruma alanlarında İZSU tarafından belirlenen sahalarda arıcılık faaliyetlerine uygun olan ağaç, ağaçcık ve bitkilerin dikimiyle bal ormanı ve bal merası oluşturma çalışmalarına başlandı.

 

Bugüne kadar toplam 72 dekar alanda lavanta, akasya, ılgın, böğürtlen, ateş dikeni, keçiboynuzu, hayıt ve dağ çileği olmak üzere toplam 57.853 adet bitki dikim ile 10 kg arı otu ekimi gerçekleştirildi. Diğer alanların dikim çalışmalarının planlamaları da devam etmektedir. Üreticileri desteklemeye yönelik uygulanan bu projede ihtiyaç olan tüm bitkiler yine üretici kooperatifinden temin edilmektedir.

 

Projemizin bal ormanı kurulması çalışmaları ile eş güdümlü devam eden ikinci ayağı ise arıcılık yapmak isteyen üreticilerin bal ve alternatif arı ürünlerinin üretilmesine yönelik eğitilmesi ve arıcılık malzemeleri konusunda desteklenmeleri ve arılıkların oluşturulmasıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.