Takip Et

ANKARA ZİRAAT ODALARI’NI KİMLER DİNLEDİ? TARIM VE ORMAN BAKANI BEKİR PEKDEMİRLİ

Öncelikle üreticinin bir Tarım Bakanından Beklentilerini sıralıyalım

• Üretici,sürekli tarımsal yapının dönüşümünün gerçekleştirilmesiini ve buna uygun stratejiler uygulanmaya konulmasını;

• Üretici, ürünün değerlendirmesi ve işleme konusunda desteklemelerin yoğunluğunu, katma değerinin artışına yönelik çalışmaların artırılmasını;

• Üretici, desteklemelerde ortak anlayışlar yanında modern tarım ve tarım tesislerin öncülüğü, teknolojik uygulamaların acilen hayata geçirilmesi,ve tarım sektörünün büyümsinii teşvik eden atılımları;

• Üretici, tarım- sanayi entegrasyonunu sağlamak/geliştirmek amacına yönelik uygulamalar destekler;

• Üretici,korunması, geliştirilmesi zaruri olan üretim alanları ve uygulamaların sürekli olarak olarak desteklenmesini;

• Üretici, kârlı tarımı yeniden canlandırılmasını, beklemektedir.

Ak Parti Aydın Milletvekillerinin girişimleri ile beklenmeyen bir süratle Aydın ve İzmir Ziraat Odalarının katıldığı bir Ziraat Odaları-Tarım ve Orman Bakanı toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ilk bölümünde Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç ve başta Bitkisel üretim Genel Müdürü Sayın Fuat Aktaş olmak üzere bazı üst düzey bakanlık bürokratlarının katıldığı toplantıda Aydın Ziraat Odaları “Tarımda güncel sorunlar ve Acil Eylem Planı Dosyası”nı Bakan Yardımcı’sına sundu.

Ardından aynı konular Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pekdemirli ile görüşüldü.

Sayın Bakan yol yorgunluğundan mıdır bilmem sorunlarla ilgili olarak pek diyaloga girmedi.

Bence en önemli neden çaresizlik. Çaresizlik ki kaynağında ülkemizin yaşadığı ekonomik ve mali kriz,bu krizi alt etmek için uygulamaya konulan mali tedbirler…

Mali tedbirleri de uygulayacak olan Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın tüm kamu harcamalarını kısıtlamış olması. Bundan da en çok Tarım Orman Bakanlığı ve Türk çiftçisi olumsuz yönde etkilenmekte. Diğer sektörlerin tuzu daha kuru.

Sayın Pekdemirli’nin yüz ifadesine bu sıkıntı yoğun bir şekilde yansımıştı.Ancak Ziraat Odaları başkanları da borçları silinen veya yapılandırılan holding ve müteahitleri düşünmeden edemediler.

Maalesef Sayın Pekdemirli pamuk destekleme primlerini 2020 Nisanında “ödenebileceği” dışında her hangi bir somut öneri getirmedi.

Şahsen,ekonominin iç dinamiklerinin belli bir süreçte ekonomiyi düzelteceğini,işleri yoluna koyacağına inananlardanım.Ancak Ankara ‘da ne politikacılarda,ne de bürokratlarda böyle bir ümit ışığı görmedim.

Ankara ziyaretlerini özetleyen en doğru tespit TZOB Başkanı Sayın Şemsi bayraktar’dan geldi:

Birilerinin,”Hele şu krizi bir atlatalım, sonra çiftçiye bakarız…” sözüne Sayın Bayraktar,”Krizi Çiftçi yaratmadı ki en sona çiftçi bırakılıyor?” sözü ibretliktir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.