Takip Et

İklim değişikliği( küresel ısınma )ve tarıma etkileri-3

TARSİM

Önceki yazılarımızda değişen meteorolojik şartların tarımımızı nasıl olumsuz etkilediğini vurgulamaya çalıştık.

Uzun yıllardır afetler karşısında hükümetler afet fonları oluşturarak veya bakanlar kurulu kararı ile üreticilerin zarar ziyanlarını karşılamaya çalışırlardı. Tabii bütçede yeterli para varsa; bürokratların da eşref saatine isabet ederse…

Gelişmiş batı ülkeleri doğal afetlerle mücadeleyi, tarımsal alt yapı hizmetleri ile afet olmaktan çıkarmışken bizde hala telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaktaydı.

2006 yılında uygulanmaya başlanan 5363 sayılı “Tarım Sigortaları Kanunu” (TARSİM) ile ülke çapında tarım sigortalarının yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. TARSİM yönetiminde Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nden de bir üye yer almaktadır.

Sigorta şirketlerinin yapısı ve kar amacına yönelik aktiviteleri dolayısı ile TARSİM hedefine ulaşmakta zorlanmış, ilk yıllarda poliçe düzenlenen çok dar bir alan sigorta kapsamına alınabilmiştir.

2006 yılında süt sığırları, kümes hayvanları ve 90 ilçede don riski sigorta kapsamına alınmıştır.

2007 yılında su ürünleri, ülke genelinde tüm meyvelerde don sigorta kapsamına alınmıştır.

2008 yılında bitkisel ürünler için deprem, sera için deprem, kar ve dolu ağırlığı sigorta kapsamına alınmıştır.

2010 yılında bitkisel ürünler ve seralar için sel ve su baskını sigorta kapsamına alınmıştır.

2011 yılında besi hayvancılığı, küçükbaş hayvanlar için ölüm riski sigorta kapsamına alınmıştır.

2012 yılında arıcılık, fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını sigorta kapsamına alınmıştır.

2015 yılı içinde meyve bahçeleri ve bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri eklenmiş, sigorta kapsamına alınmıştır.

2006 yılında 3 milyon 629 bin 752 dekar alan sigortalanırken 2014 yılında bu rakam 1 milyon 86 bin 612’ye; aynı dönemde sigortalı üretici sayısı 64 bin 191’den 281 bin 123’e yükselmiştir.

En fazla sigortalanan ürünler sırasıyla buğday, üzüm, mısır, çeltik ve zeytindir.

TARSİM gelişmesi yavaş bir kurum olarak yer almakla beraber üreticilerin ancak yüzde 8’inin sigorta kapsamında bulunması bir tanıtım eksikliğine işaret iken en büyük sorunlarda birisi de eksperlerin yanlı ve peşin hükümlü tutumlarının üreticiyi TARSİM’den kaçırıyor olması da karşımıza çıkmaktadır.

TARSİM sigorta kapsamı daha da genişlemelidir. Aydın için en önemli adımlardan birisi de “yağmurun incir açısından” risk kapsamına alınması olacaktır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.