Takip Et

TÜRKİYE’DE ÜZÜM VE ÜZÜM İHRACATIMIZ

Ülkemizde hiçbir tarım ürünü sancısız ve ağız tadı ile üretilememekte. Bunun da başlıca nedeni tarım politikalarının üretici veya üretici temsilcilerinin yönetiminde olmaması.

Komşumuz Manisa, Denizli ve İzmir ülkemizde üzüm üretiminde sözü geçen iller. Hele Manisa bu üretimin lideri.

Bu yazı dizimizde Manisa’nın üzüm üretim merkezlerinden olan Sarıgöl’ün yegâne üretici kooperatifi olan Sarıgöl Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sayın Yusuf Tüfekçi’nin görüşleri ışığında Türk üzümcülüğünü,üzüm sektörünü,ihracatını,sorunlarını ve çözüm yollarını ortaya koyacağız.

Ülkemizde, 1200’ün üzerinde üzüm çeşidinin varlığı biliniyor. Üretilen üzümün, yıllar itibariyle değişmekle beraber, ortalama % 25-30’unun kurutulduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’nin dünya ticaretine konu olan ve ihracatta en fazla öneme sahip kuru üzümler, çekirdeksiz ve özellikle “Sultani” tip kuru üzümlerdir. Ülkemizin sultani veya diğer bir adıyla sultaniye çekirdeksiz üzümü dünyaca tanınmaktadır. SULTANİ ÜZÜM özellikle (23) çeşit mamül madde üretilen bir ürün olması sebebiyle önemli bir üzüm çeşidi olduğu gözlerden kaçmamaktadır.

Önce Dünya üzümüne üretimiz ile ilgili biçim ve rakamlarını ele alalım:

Dünya’da üretilen yaş üzümün bir bölümü kurutularak.(1.2) milyon tona yakın Kuru üzüm elde edilmektedir.Türkiye kuru üzüm ihracatında Dünya’da Amerika ile birlikte ilk sıraları paylaşmaktadır.Ülkemizin ihracatında her yıl kuru üzüm ihracatı 500 milyon dolar ,yaş üzüm ihracatı’ da 200 milyon doları bulmaktadır.2019 yılında ilk defa kuru üzüm ihracatımız 500 Milyon doları aşmıştır.

KURU ÜZÜMDE AMERİKA-ÇİN EKONOMİK SAVAŞLARI SEBEBİYLE ÇİN’E OLAN KURU ÜZÜM İHRACATIMIZDA %14 LÜK BİR ARTIŞ OLMUŞTUR

İhracatın ana kalemi çekirdeksiz sultaniye üzüm çeşididir.

Sultaniye tipi çekirdeksiz kuru üzüm, 18’nci yüzyıl sonlarında yuvarlak çekirdeksiz kuru üzümün ıslah edilmiş çeşididir. Nefaset yönüyle sultanlara layık görüldüğünden sultan sofralarını süslemesi nedeniyle sultaniye adınıalmıştır. Ülkemizde çekirdeksiz kuru üzüm üretimi, Ege bölgesinde özellikle Manisa, Turgutlu, Salihli, Akhisar, Menemen, Kemalpaşa, Çal ve Çivril’de yoğunlaşmıştır. YAŞ ÜZÜM’DE İSE SARIGÖL,ALAŞEHİR VE BULDAN –YENİCE BÖLGESİ ÖN PLANA ÇIKMAKTADIR.ÖZELLİKLE SARIGÖL İLÇEMİZ SOFRALIK SULTANİ ÜZÜM’DE UZMANLAŞMIŞ BİR ÇİFTÇİLİK ÖRNEĞİ SERGİLEMEKTEDİR.2020 YILINDA AZ MİKTARDA BİYOLOJİK TARIMA GEÇİLMİŞ OLUP BÖCEKLERLE BAĞCILIK OLARAK DA ADLANDIRILAN BU UYGULAMANIN ARTARAK DEVAM EDECEĞİ GÖRÜLMEKTEDİR.SOFRALIK ÜZÜM RUSYA BAŞTA OLMAK ÜZERE BİRÇOK ARAP VE AVRUPA ÜLKESİNE ALAŞEHİR GÜMRÜĞÜNDEN İHRAÇ EDİLMEKTEDİR. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.