Takip Et

BAL ORMANI-2

Olumlu bir karar olarak, Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılında başlattığı ve 2017'de son bulan “bal ormanı oluşturma”eylem planının, süresi uzatıldı.

2018-2019 yıllarında da devam edecek plan kapsamında bu yıl 28 bal ormanı kuruldu. Bal üretim miktarını, kovan başına düşen bal verimini artırmak ve arıcılık sektörünü desteklemek maksadıyla hayata geçirilen Bal Ormanları Projesi ile Türkiye son 10 yılda dünya bal üretiminde 6. sıradan 2. sıraya yükseldi.

"Arıcılık, biyolojik çeşitliliğimizin korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında, sürdürülebilir gıda güvenliği ve aynı zamanda topraklarımızın büyük bir kısmını tehdit eden erozyonun önlenmesi bakımından çok önemli bir faaliyettir. Ülke genelinde bugüne kadar tesis edilen 424 bal ormanı sayısının artırılması hem ormancılık hem de arıcılık açısından önemlidir . Eylem planı kapsamında 2018-2019 yıllarında toplam 108 bal ormanı daha kurulması planlanmaktadır.”

Ormancılık için son derece önemli olan “arı kolonilerini artırma” ve “bal ormanı “ projeleri tarımada çok yönlü yarar sağlayacaktır.

“Balarısı ,kültür bitkilerinde tozlaşmayı gerçekleştirmelerinin de ötesinde, belki de en önemli işlevleri, doğada çeşitli yabani bitkilerin tozlaşmasını yaparak birçok bitki türlerinin soylarını devam ettirmeleri, yeryüzüne yayılmalarının sağlanması ve bu bitkilerle topluluk oluşturan diğer bitkilerin de idamelerine yardımcı olmaları ve nihayet, bu bitkileri gıda ve barınak veya yuva yapma yeri olarak kullanan değişik gruplara mensup binlerce hayvanın yaşamlarını sürdürmelerine imkan hazırlamalarıdır.”

“Biyolojik çeşitliliğin devamını sağlarken, erozyonun önlenmesi gibi, özellikle ülkemiz için hayati önem arz eden bir işlevi çok kez insanoğlunun haberi olmadan yerine getirmektedirler. Arı türleri tarafından tozlaşması yapılan bitki türlerinin varlığı, şayet vejetatif çoğalma imkanı yoksa tamamen bu arı türlerinin faaliyetine bağlı olmaktadır.”

Tarım ve Orman Bakanlığı “Bal Ormanı” projelerinde öncelikli amaç olarak bal üretimi ve bu sayede yöre halkına gelir oluşturma ve süreğinde toprak koruma ve erozyon kontrolü yer almaktadır. Bu bakımdan bu projelerin şiddetle desteklenmesi ve kamuoyuna mal edilmesi gerekmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından “bal ormanı oluşturulacak alanda flora ve vejetasyon çalışması yapılacak, arıcılık için elverişli nektar ve polenli bitki yoğunluğu belirlenecek, mevcut durum tespit edildikten sonra ne kadar ekim/dikim ihtiyacı olduğu tespit edilecektir. Bu sayede bal ormanına konuşlandırılacak arı kolonisi sayısı yaklaşık olarak hesaplanacak ve izin verildiği kadar koloni bulundurulması sağlanacaktır.”

Gene bakanlık tarafından yıl içerisinde nektar akımı dönemini uzatmak amacıyla yörenin orjinine uygun ilave ballı bitki plantasyonları uygulanabilecektir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.