Takip Et

TÜRK TARIMININ GÜNCEL SORUNLARI-1

Geçtiğimiz hafta 500’den fazla Ziraat Odası Türk tarımının biriken ve güngeçtikçe çözümü zorlaşan sorunlarını politikacılara ve büroratlara iletmek için Ankara’daydı.

Çarşamba Günü TV DEN’de tarım programımız “TARIMDA GÜNDEM” de saat 19.30’dan itibaren bu konuyu ele alacağız. Kimlerle mi?

İzmir Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Selçuk Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı, Muğla Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı adına Seydikemer Ziraat Odası Başkanı Sayın Muhsin Gümüş, Aydın Ziraat Odaları Başkanı İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendirlioğlu ile…

Konuyu canlı yayında ele almadan önce Aydın Ziraat Odalarının “Tarımın Güncel Sorunları” başlığı altında Ankara’ya taşıdığı konuları özetler halinde ele alalım:

“1-) Üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması. 2019 üretim yılı girdi fiyatlarının, özellikle kimyevi gübre, mazot, zirai ilaç, elektrik, sulama, işçilik giderlerinin %60-100’lere varan artışların yanında, ürün fiyatlarının aynı oranda artmaması ve hatta geçen yıla göre düşmesi nedeniyle üretici ekonomik anlamda çok mağdur olmuştur. Bu bakımdan; Acilen, Üreticinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının yapılandırılması cihetine gidilmesi.

2-) Tarımsal Sulamada Kullanılan Elektrik ücretleri yüksek. Üretim yaparak Milli Gelire katkıda bulunan üreticinin kullandığı elektrik sarfiyatından dolayı ödediği ücret yüksek. Keyfi değil, üretim amaçlı kullanılan elektrik ücretleri üzerine konulan bazı kalemlerin kaldırılarak ya da belirli oranlarda düşürülerek destekte bulunulmasına.

3-) Tarımsal Amaçlı Kurulan Kooperatiflerin Ekonomik Anlamda Güçlendirilmesi, Çiftçilere destek veren, Özellikle Tarım Satış Kooperatifleri ile Tarım Kredi Kooperatiflerinin ayni ve maddi anlamda güçlendirilmesi gerekmektedir. Bölgemizde regülasyon görevi üstlenerek her zaman çiftçimizin yanında yer alan Tarım Satış Kooperatiflerinin, öz sermaye yönünden bu görevlerini yerine getirmede zaman zaman sıkıntıya girmektedir. İdari yapılanma olarak, geçmiş yıllara göre daha bilinçli, güvenilir bir yapıya sahip Pamuk Tarım Satış Kooperatiflerinin regüle görevlerini yapabilmeleri bakımından güçlendirilmesi gerekir. Bu da, Kişilere verilen Sübvansiyonlu Tarımsal Kredinin, Kooperatiflere de verilmesi ile mümkün olacaktır.

4-) Sulama Birliklerinde Sulama Ücretlerinin Tarifeleri Yüksek; Ülkemiz su yönünden fakir bir ülkedir. Kıt kaynak olan suyun ekonomik kullanımı çok önemlidir. Bu bakımdan, daha az su sarfiyatı gerektiren basınçlı sulama sistemi gibi uygulamalara geçmek yararlı olacaktır. Ancak, Menderes Nehri suyunun kirliliği, PH durumu, basınçlı sulama sistemleri kurulması gibi teknik donanım, ekilen ürünün çeşidi gibi faktörler sulama yönteminde seçici davranmayı zorlamaktadır.

Sulama suyunun genellikle temin edildiği, fiyatları ile girdi maliyetlerini ciddi oranda yükselten Menderes Nehri ve Sulama kanallarından alınan suyun ücretlerinin makul seviyelere çekilmesi bir nebze olsun üreticilerimizin rahatlamasına neden olacaktır.” 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.