Takip Et

Aydın’da örtü altı üretim-jeotermal enerji ilişkileri-5

Sayın Prof. Dr. Nurgül Türemiş’in “TÜRKİYE’DE ÖRTÜALTI YETİŞTİRİCİLİĞİ” adlı araştırmasına dayanarak örtü altı yetiştiriliciğini irdelemeyi sürdürelim:

“Seralarda Yetiştirilen Türler

Sera alanları; yüzde 95 sebze (genelde yazlık sebzeler),

yüzde 4 süs bitkileri (özellikle kesme çiçek)

yüzde 1 meyve türleri (özellikle muz ve çilek).

Sebze türlerinin dağılımına baktığımızda,

“Serada Sebze Üretimi Ülkemiz sera sebze yetiştiriciliğinde;

yüzde 51 domates,

yüzde 20.2 hıyar,

yüzde 17.3 biber

yüzde 8.6 patlıcan yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Geriye kalan yüzde 2.9'luk alanda da kavun, fasulye, kabak gibi diğer sebze türleri yetiştirilmektedir.

Bunların yanında istatistiklere girmemekle beraber çift ürün yetiştiriciliği yapılan sebze seralarında aradaki boş ve soğuk dönemi değerlendirmek için yapılan marul-salata üretimi de önemli bir yer tutmaktadır.

Ülkemiz seralarında süs bitkileri üretimi yüzde 4 gibi çok düşük düzeylerdedir.

Meyve Üretimi :

Ülkemizde örtü altında üretilen en önemli meyveler; muz ve çilektir. Muz üretimi sınırlı bir plantasyonda sadece Akdeniz kıyılarında yapılmaktadır.

Son yıllarda örtü altında sert ve yumuşak çekirdekli meyve türleri, üzümsü meyvelerden ahududu yaban mersini gibi türler de örtü altında yetiştirilmeye başlanmıştır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.