Takip Et

ÇİFTÇİYE ULAŞMANIN BİR YOLU: İZMİR BÜYÜK ŞEHİR BELEDİYE ÖRNEĞİ-2

Cumartesi günü köşemizde kaleme aldığımız ,İzmir Büyük Şehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı ile ilgili yazı oldukça yüksek oranda ses getirdi.

Bazı Büyük Şehir Belediyeleri b-“ Biz de yapıyoruz” derken,bazıları da seçim sathı mailine girdiğimiz şu dönemde ,henüz çiftçisi iç,n hiçbir şey yapmamanın ezikliği içerisinde,çiftçi oylarına da “kolaycılık” la talip olarak ,”yapacağız,göreceksiniz ,ne projelerimiz var “havasındalar.Fakat geç kaldılar.Siyaset bilimcilerin doğru tespitidir ki seçim esnasında yapılan yardım ve verilen vaatlerin seçmen üzerinde etkisi yok denecek kadar azdır.Seçim,seçimi kazandığının ertesi günü başlar,ve yeni seçime kadar akılcı,faydacı ve sosyal maçlı hizmetlerle aralıksız sürer.

Bu arada Aydın Büyük Şehir Belediyesinin de bazı tarımsa hizmetlerinden bahsedelim.Sakız koçu üretimi,geleneksel tohumların yaygınlaştırılması,Aydın Tarım Fuarı düzenlenmesi,bazı bölgelerde çiçek üretimi ve pazarlaması,Buharkent Ziraat Odası’na Bursa siyahı incir projesinde makine ve fidan satın alma faaliyetleri gibi.

Diğer yakın çevremizdeki Büyük Şehirlerin (Manisa,Denizli,Balıkesir,Muğla) tarıma ne gibi hizmetler verdiği konusunda ayrıntılı bilgi sahibi değiliz.Yetkilileri bize ulaştıkları takdirde hem bu köşeden hem de TV DEN’de her Çarşamba yayınladığımız “Tarımda Gündem” programında çiftçilerimize ve izleyicilerimize duyurabiliriz.

Yazımızda anlatmak istediğimiz doğru metot ve doğru paydaşla hizmetin daha yararlı,zamanında ve bürokrasiye takılmadan hedefine ulaşmasıdır. Büyük Şehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı da tam bunu başarmıştır.

2016 yılında Buharkent çiftçileri ile İzmir Tarım fuarına katıldığımızda, fuar girişinde Büyük Şehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığının İzmir Ziraat Odalarına Traktör de dahil makine ekipman desteğini görerek imrenmiştik.Ve üreticilerimiz üç yıl boyunca bizden aynı taleplerde bulunduk.Bizler de Ziraat Odaları başkanları olarak Aydın Büyük Şehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu’ndan.Ancak ,ne yazık ki Özlem Başkan ile aramızda Aydın Büyük Şehir Belediye üst bürokrasisinin ördüğü duvarı aşarak üretici isteklerini iletemedik.Ayrıca Buharkent Ziraat Odasının Gündoğan Mahallesinede yer alan bağ ve ceviz alanına Aydın Büyük Şehir Belediyesinin verdiği iş makinesi katkısına ayrıca teşekkür ederim.”Hizmet için henüz geçmedi zaman”Amacımız kimseyi siyasi açıdan yıpratmak değil,bilakis yardımcı olarak hizmetlerinde,üreticiye ulaşmak adına yardımcı ve paydaş olmak.Zira Ziraat Odaları bunun için vardır.

Şimdi ise İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin tarımsal hizmetlerinden örnekler vererek diğer belediyelerimize de ışık tutalım.

İzmir Büyük Şehir Belediyesi,İzmir Ziraat Odalarının makine parkını tamamlamış,üreticilerin traktör ve her türlü ekipmandan yararlanmasını temin etmiştir.Bazı ilçeler arazi tahsisi yaparak dev kantarlar kurarak Ziraat Odalarının kullanımına sunmuştur.

Meyve Fidanı Dağıtma, Organik ve İyi Tarım Eğitim Hizmetleri, Ekopazarlarda Tezgah Denetleme, Köy Ürünleri Satış Tezgahı Verme ve Denetleme, ücretsiz Yaprak,Su ve Toprak Analizi, Küçük Baş Hayvan (Koyun-Koç-Keçi ve Teke) Yetiştiriciliğini Destekleme, Bal ve Alternatif Ürünlerin Üretimini Destekleme, zeytincilik çalıştayı,kestane kanseri ile mücadele,Karaburun nergis festivali,çam fidanı dikimi, süt soğutma ve nakil tankları hibesi, Tarım 3 Sempozyumu,bordo bulamacı hibesi ve sayılamayacak kadar hizmetler listesi.

Hiçbir siyasi mülahaza içinde olmadan bize ulaştıkları takdirde Manisa,Aydın,Muğla,Denizli ,Balıkesir büyükşehir belediyelerinin tarım hizmetlerini hem ekrandan hem de köşemizden üretici ve dolayısıyla seçmene ulaştırmaya çalışacağız. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.