Takip Et

ÜÇÜNCÜ ÇEYREĞİN EKONOMİK RAKAMLARI NELER ANLATIYOR

Her dört ayda bir olduğu gibi Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı 3. çeyrek (Temmuz-Eylül) GSYH büyüme rakamlarını açıkladı.

 

Başta toplumun geçinmekte zorluk çeken kesimleri pek çok aydın, akademisyen ve muhalif parti ve politikacılar tarafından verileri güvenilir bulunmayan TÜİK rakamları yine farklı yorumlara yol açtı.

 

Buna göre GSYH, 2022 yılı 3. çeyrek ilk tahmini zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,9 arttı.

 

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi bir önceki çeyreğe göre %0,1 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH

Zincirlenmiş hacim endeksi 2022 yılı üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %3,6 arttı.

 

Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hâsıla tahmini 2022 yılının 3. çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %120,5 artarak 4 trilyon 258 milyar 168 milyon TL oldu. GSYH'nin üçüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 241 milyar 523 milyon olarak gerçekleşti.

 

Yerleşik hane halklarının tüketim harcamaları 2022 yılının 3. çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %19,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %8,5 artarken gayrisafi sabit sermaye oluşumu %1,3 azaldı.

 

TÜİK’e göre Sektörlerin büyüme veya küçülme rakamları şöyle gerçekleşti:

 

Finans ve sigorta faaliyetleri: %21,6,

Bilgi ve iletişim faaliyetleri %13,9,

Mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %12,6,

Kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %7,6,

Hizmet faaliyetleri %6,9,

Diğer hizmet faaliyetleri %4,9,

Gayrimenkul faaliyetleri %4,1,

Tarım, ormancılık ve balıkçılık %1,1

Sanayi %0,3 arttı.

İnşaat sektörü ise %14,1 azaldı.

 

Üçüncü çeyrekte büyüme sağlayan sektörlerin sayısı 9 olup sadece inşaat sektöründe küçülme görülmüştür.

 

Büyüme gerçekleşen sektörlerin ortalamaları 7,3 tür. Ortalama üstü sektörler 4,ortalama altı ise 5’dir.

 

Tarımın % 1,1 büyüme kaydetmesi inandırıcı değil.2022’nin ikinci çeyreğinde % 2,9 küçülen tarım sektörü ne oldu da %4 ‘lük bir mesafe kaydetti?

 

Tarımsal ihracat rakamlarının artmasının tarım sektörünün özünü oluşturan Türk çiftçisine doğrudan somut bir yararı olmadığı gibi dolaylı yararları da tartışma konsudur.

 

Çünkü üretici fiyatları açısından sadece maliyetler ve girdi fiyatları artmıştır.Üretici satış fiyatları değerlendirmeye alınmadığı için TÜİK’e değil (TZOB) Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin her ay açıkladığı tarla fiyatlarını gerçek kabul etmek gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.