Takip Et

TÜRK ÇİFTÇİSİ SEÇİMLERDE HANGİ ÖZELLİKLERDEKİ ADAYLARI TERCİH ETMELİDİR?

Türk seçmeninin seçimlerde oy tercihini kullanırken hangi unsurlara dikkat ederek tercihini yaptığı üzerinde durmaya devam ediyoruz.

Nesilden nesile geçen bu alışkanlıklar ve tutumlar, siyasette de seçmenlerin belli partilere uzun yıllar sürecek marka bağımlılığı gibi bağımlılık geliştirmelerine sebep olmaktadır.

Seçmenini oyunu kitleler halinde değiştirmesi ve tercihini başka bir siyasal parti için yenilemesi için toplumsal dönüşümlerin yaşanması veya toplumsal dönüşümlere büyük oranda ihtiyaç hissedilmesi gerekmektedir.

Seçmeninin parti tercihi yanında ikinci derecede seçim vaatleri,vaatlerin ihtiyacını karşılama gerçekliliği,vaatlerin ihtiyaçlarını kapsaması gibi unsurların ardından adayın özellikleri gelmektedir.

Seçmen davranışını ve tercih değişikliğini ne derece etkilediği rakamsal olarak ortada bulunmasa da

seçmen adayda bazı özellikler aramaktadır. Hamdi islamoğlu’nun tespitlerine göre seçmenler bir adayda şu özellikleri aradıklarını ifade etmektedir:

• Ulaşılabilirlik: Seçmenler adaylardan değişik isteklerde bulunurlar. Bunu gerçekleştirebilmek için, adaya ulaşıp ulaşamayacaklarını dikkate alırlar. Kolay ulaşılabilecek aday zor ulaşılabileceğe tercih edilir.

• Yöresel Tutkululuk: Yöresine hizmet götürmekle ünlenmiş adaylar tercih edilirler.

• Yardımcılık: Bireylerin kişisel sorunları ile ilgilenen adaylar, bu ünlerini seçmenleri çekmede kullanabilirler.

• Mütevazılık: Seçmenler kendilerinden olanı tercih ederler. O nedenle seçmenlerle birebir ilişki kuranlar seçimlerde başarılı olmaktadırlar.

• Bilgelik: Bilgi ve deneyim iş yapma başarısının önemli bir kaynağı olduğundan, seçmenler bu özelliğe dikkat ederler.

• Geçmişteki Başarılar: Bir adayın geçmişteki başarısı, seçmenler nezdinde önemlidir.

• Dürüstlük ve Güvenilirlik: Seçmen özü sözü bir olan insanlardan hoşlanır. Güvenilmez olanlara itibar etmez.

Görüldüğü gibi listede meslek ortaklığı kavramı yer almamaktadır.Ancak seçmenin kendi mesleğinden olan,dürüst,güvenilir,geçmişinde başarıları bulunanan,ulaşılabilir olan,siyasal yaşamı öncesinde toplumsal hizmetlerde başarı göstermiş,toplum kalkınmasına ve bireysel hizmetlere önem vermiş,mütevazi,cana yakın,hoşsohpet,espirili,genel kültür sahibi,mesleğinde başarılı olan bir meslektaşını öncelikle tercih edeceği ortadadır.

 

Burada Türk üretici/çiftçisinin tercihi de yukarıdaki özelliklere sahip kendi mesleğinden olan,seçilebilmek amacı ile mesleğini çiftçi olarak belirten değil,gerçekte çiftçi olan,eli çapa kürek tutumuş,traktör kullanmış,gecelerini tarla bahçe sulamasında geçirmiş adaya olmalıdır.

 

PARTİSİ NE OLURSA OLSUN TARIM TEMSİLCİLERİ TBMM’YE

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.