Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-22

Selanik gezimizin ikinci bölümünde Selanik Sebze ve meyve fuarı bulunmakta.

Fuar alanı oldukça geniş ve iki katlı. Fakat katılımcı firma sayısı çok fazla değil.

Fakat FRESKON Meyve – Sebze sektöründe Güneydoğu Akdeniz ve Balkanlar'da düzenlenen en büyük ticari etkinliktir. DETH - HELEXPO tarafından 26-28/4/2018 tarihlerinde DETH - HELEXPO'nun Selanik'teki uluslararası fuar merkezinde düzenlenmektedir.

Freskon, yabancı pazarlara taze meyve ve sebze ihraç eden şirketlerin stratejik bağlantısı konumunda. İşletmelerin, üreticilerin ve tüccarların uluslararası buluşma noktası olmakta ve bu sayede, ticaretin ve ihracatın gelişmesi, en iyi yerli meyve ve sebzelerin promosyonu, ve B2B buluşma programı aracılığıyla işbirliklerinin gelişmesi gibi sonuçların elde edilmesine katkı sağlamakta.

Taze meyve ve sebzeler, organik ürünler, makineler, ambalaj malzemeleri ve standardizasyon, taşıma( nakliye) şirketleri, lojistik ve kalite kontrol laboratuvarları Freskon'da katılımcı olarak yer almaktadır.

Meyve – Sebze sektörünün, üretimden ticarete, tamamını temsil eden yerli ve yabancı katılımcılar, 30 ülkeden en az 150 yabancı davetli ticari ziyaretçiler (hosted buyers) ile buluşuyorlar.

Fuar çerçevesinde bir dizi etkinlik düzenlenmektedir: 1. Uluslararası Üzüm Kongresi, Freskon market (Balkanlar ve Güneydoğu Avrupa'daki en büyük süpermarket zincirleriyle B2B toplantılar), yenilikçi ürün sunumları, konuşmalar gibi.

Standları ziyaret ettik. Yunan parlamentosunun eski ve yeni milletvekilleri fuara bir hayli ilgi göstermekteler. Bunun yanında başta Selanik olmak üzere çevre illerin belediye başkanları da.

 

Ziyaret etiğimiz şirketlerden birisinin sahibi eski bir Yunan parlamenteri.Bir parlamenterin tarıma son derece ilgili olması bizleri şaşırttı.

Darısı bizim milletvekillerine.

Daha sonra Sryza’dan bir bayan milletvekili ile sohbet ettik. Ömer Ayhancı, Sosyal Demokras’iden bahsedince şiddetle reddetti.

Haliyle fuardan bol bol resim ve broşür aldık.

Geceyi Halkidikya’da geçireceğiz. Yanımızda Başkonsolosluk görevlisi Serkan Buralı …Rehberimiz.

Halkidiki, Halkidiki, Yunanistan'nın kuzeyinde bulunan bir yarımada ve aynı zamanda Orta Makedonya coğrafi bölgesine dahil bir ildir. Özerk Aynoroz bölgesi de bu yarımadada bulunur. Halkidiki ili, yarımadanın merkezinde bulunan Polygyros kentinden yönetiliyor.

Üç tarafı denizlerle çevrili bu vilayetin de geçim kaynağı zeytincilik ve turizm.

Sahile yakın küçük ve temiz bir otele yerleşiyoruz. Otel iki yıldızlı tipte.

Bir anne ve kızı oteli işletmekte.

Anne, Türkiye göçmeni. Okumaya meraklı. Otel lobisinde okuduğu romanı istedim. Roman 1919-1922 yılları arasında İzmir’de başlayan ve mübadele ile Yunanistan’da son bulan bir genç kızın hayatı. Otel sahibi ile roman hakkında bolca sohbet ettik.

Kitap sevgisi tabii ki hoşumuza gitti. Yemekhanenin bir bölümü kütüphane yapılmış.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.