Takip Et

BATI TRAKYA TARIMI (Gezi Notları)-9

Batı Trakya gezimiz esnasında temasta bulunduğumuz Yunanistan Rumları gibi Türk Azınlığın da mutlu olmadığını gördük.

Yunanistan Rumları için mutsuzluğun nedeni AB fonlarından seller gibi akan hibelerin ve nakit akışının kontrol altında tutulması, Avro’ya geçişle yaşanan hayat pahalılığı, tüketim toplumu olan Yunanistan’ın AB’yi sağmal inek gibi sağamama endişeleri.

Ancak Yunan Politikacıları'nın her biri usta birer diplomattır. AB’yi mutlaka dize getireceklerdir ama olan yine Batı Trakya Türk Azınlığı'na olacak. AB’de pişen tavşanının suyunun suyu bu kesime ulaşacaktır.

Temelinde ise Yunan Devleti’nin paranoyaları yatmakta.Bu paranoyanın sonucu Azınlık politikaları ve uygulamaları ortaya çıkmakta.

Emre Aykoç bu konuda” Yunanistan’ın azınlıklara yönelik uygulamaları dinsel farklılık temelinde ayrışmaktadır. Yunanistan, Ortodoks Azınlığı'na Ortodoks olmaları nedeniyle Yunan oldukları düşüncesinden hareketle, Yunancanın öğretilmesi ve Yunan ulusal kimliğinin benimsetilmesi araçlarını kullanarak asimilasyon politikaları uygulamaktadır. Ancak Müslüman/Türk Azınlıklara yönelik olarak ise, dinsel kimliğin farklılığından dolayı, Yunanlaştırma fikrinin ve asimilasyon politikalarının mümkün olmadığından hareketle, baskı ve zor yoluyla ülkeden göç ettirilmesi amacıyla ayrımcı ve dışlayıcı politikalar uygulanmaktadır.” demektedir.

Bu amaçla Yunanistan Devleti Batı Trakya’da azınlığı bölme politikaları uygulamayı sürdürmektedir.

Lozan Anlaşması hükümlerince, Yunanistan’da devlet tarafından coğrafi (Batı Trakya) ve dini (Müslüman) yönden sınırlamalarla azınlık olarak tanınan tek gruptur. Yunan devleti tarafından yalnızca “Müslüman Azınlık” olarak ele alınsa da gerçekte bu Azınlık “Türkler”olarak ele alınmalıdır. Ayrıca Yunanistan’da Türkler yalnızca Batı Trakya’da değil Atina, Makedonya, Rodos ve İstanköy’de de yaşamaktadır. Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı: Doğu'da Meriç ve Batı'da Karasu Nehirleri arasında kalan 8.758 km2lik alana sahip Batı Trakya’da yaşayan Müslüman Türkler, temelde Lozan Barış Antlaşması gereğince tanınan ve hakları koruma altına alınmış bir topluluktur.

Hali hazırda Türk Azınlığı kendi içinde "Türk-Pomak-Çingene" olarak ayrıştırma gayretini sürdürmektedir.

Bunun yanında Türkiye kaynaklı dini cemaat ve tarikatların Batı Trakya Türk Azınlığı içinde yer ve vücut bulmaları için Yunan Devleti özel bir gayret sarf etmektedir.

Başta FETÖ olmak üzere, Türkiye veya Ortadoğu ülkeleri tarikat ve cemaatlere hoşgörü ile yaklaşmakta, adeta onları kollamaktadır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.