Takip Et

KURU İNCİR REKOLTESİ

İncir ve üzüm başta olmak üzere bazı ihraç tarım ürünlerimizin rekoltesini belirlemek amacı ile her yıl ürün hasadı başlarken oluşturulan ekiplerle ürünün rekolte tahmini yapılır.

Bu yıl da öyle oldu. Hem üzüm hem de incirde aralarında çok değerli uzmanların bulunduğu bu ekipler 2016 yılının ürün rekolte tahminlerinde bulundular.

Bu ekiplerden incir rekolte tahmin grubunda, ticaret borsaları, Aydın İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Kuru Meyve İhracatçıları Birliği, Ege İhracatçı Birlikleri, Karantina Müdürlüğü, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları gibi kamu kuruluşlarından uzmanlar yer almaktadır.

REKOLTE YÜKSEK GÖSTERİLİYOR

Bu ekipte bulunanlardan ihracatçı birlikleri ve borsa görevlileri, genelde rekolteyi yüksek gösterme eğilimindedirler. Çünkü her iki kuruluşun üyeleri de incir tüccarı, incir işletmecisi ve incir ihracatçısından oluşmaktadır. Rekolte ne kadar yüksek gösterilirse üreticinin elinden inciri o kadar ucuz alma fırsatı doğmaktadır.

Aynen 2016 da olduğu gibi.

İlk kuru incir, seçme yapılmadan 11-12 TL ortalamasından satılırken şu anda 7-8 TL ortalamasına düşürülmüştür.

Yukarıda saydığımız kesimler, öncelikle rekolte tahminin arkasına sığınarak fiyatlarda % 50-60’lara varan bir kırım uygulamışlardır. Bunun yanında yerel yağmurlar ve dar bölgelerde meydana gelen fakat incire az zararı olan dolu da incir fiyatını kırma manevrasının bahanesi olmuştur.

2014'TE YAĞIŞLAR ETKİLEDİ

Rekolte ile beraber yakın geçmiş yılların incir kalitelerini, üretici fiyatlarını, borsa işlem fiyatlarını ve ihracat birim fiyatlarını ele alalım:

2103 yılında oldukça iyi bir incir kalitesi yakalanmıştır.2012/2013 yılları incir sezonunda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı verilerine göre 56 bin 935 ton kuru incir üretimi gerçekleşmiştir. Kuru incirin ortalama ton fiyatı dünya piyasaları ortalamasının 95 dolar eksiği ile 3 bin 404 dolardan gerçekleşmiştir. Yani bir kg incir yaklaşık olarak 10 TL.’den ihraç olmuştur.

Kuru incirin fiyatını geriye doğru incelediğimizde borsalarda en düşük fiyat 3,33,en yüksek ise 4,83’ten işlem görmüştür. Yani ortalaması 4,08’ TL ‘den. Üreticinin eline geçen ise ortalama 2,20 liradır.

2014 yılı ise incir kalitesi bakımından son elli yılın en kötü sezonunu yaşatmıştır. Bunun da en önemli nedeni 22 Temmuz 2014-30 Eylül 2014 tarihleri arasında Aydın ilinde Ortaklar-Buharkent hattında nispi nemin sadece 2 gece % 50‘nin altına düşmesi ve meydana gelen yaz yağmurlarıdır. Rekolte tahmini 61 bin 909 ton olarak ortaya konmasına rağmen bu tahmin yaklaşık 5 bin ton kadar eksiği ile 56 bin 935 ton olarak gerçekleşmiştir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.