Takip Et

KIRMIZI ET PİYASALARINDA DURUM

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, geçtiğimiz aylarda kırmızı et fiyatını düşürmek için Et ve Süt Kurumu’nun ülke genelinde yaygın market zincirlerinde reyon kiralayarak kıyma ve kuşbaşı et satacağını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu yönde talimat verdiğini anlatan Fakıbaba, et satışlarını Kasım ayı başında başlattı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın piyasalardaki et fiyatlarını düşürmek için Sırbistan’da et ithal ederek başlatılan ucuz et satışları beklenen kadar olmasa da etkisini geçici olarak gösterdi.

Et ve Süt Kurumu karkas et ithal ederek özel sektöre fason olarak paketlemesini yaptıracak. Paketlenen kıymanın kilosu 29 liradan, kuşbaşı et ise 31 liradan tüketiciye satılmaya başlandı.

Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) geçen hafta cuma günü Türkiye’nin 81 ilinde mağazası olan A101 ve BİM’de başlattığı ucuz et satışı vatandaşlardan büyük ilgi gördü. Talep kısa sürede beklenenin iki katına ulaşınca raflar boş kaldı.

Her iki marketler zinciri de gelen müşteriyi el, boş göndermemek amacı (!) ile reyonlarındaki tavuk eti ile doldurarak stoklarındaki tavuk etini eritme yoluna gittiler.

Bunun yanında Et ve Süt Kurumu şu anda iki market zincirine marketlere bir kilo kıymayı 29

kilo kuşbaşını ise 31 TL’ye veriyor. A101 ve BİM ise aldığı eti yarım kiloluk paketler arasında reyona koyuyor.

Tüketici açısından ucuz et daha ulaşılabilir hale gelmekte. Vatandaş ucuz et için marketin yolunu tutunca, kasaplar da müşteriyi kaçırmamak için fiyatlarda 3-4 lira arasında fiyat kırarak sözde indirime gittiler.

Kasaplar hala aynı etten kendilerine verilmesini,kendilerinin de aynı eti satmak istediklerini söylemekteler.Ancak bu isteğe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba karşı çıkmaktadır.Sayın Fakıbaba ,haklı olarak 20 bin kasabın kontrolünün zor olacağından bahsetmektedir.

İşin bir diğer yönü ise ucuzu eti alan kasabın üzerindeki etiketi sökerek 50-100 TL arasında bir fiyatla satmamaları için bir engel de bulunmamaktadır.Ve alınan tüm ucuzlatma tedbirleri boşa gidecektir.

İki market zincirinde-talebi karşılamasa da- 10-15 TL,kasaplarda ise 1-4 TL arasında düşen kırmızı et fiyatları kalıcı mıdır?

Elbette hayır. Bu tedbir geçicidir. Göreceğiz ki yakın zamanda Ulusal Kırmızı Et Konseyi ve kasaplar fiyatları yükseltmek için yeni projelerini hayata geçireceklerdir.

Kalıcı çözüm nedir?

Damızlık, yani ana sayısını artırmaktır.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı da acilen Türkiye’de mevcut büyükbaş,küçükbaş damızlık sayısını ortaya koyarak, tüketim rakamları ile karşılaştırıp Türk üreticisine uygun fiyatlarla damızlık edinmesinin yolunu açmalıdır.

Yoksa yakın zamanda işimiz kasapların insafına kalacak. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.