Takip Et

BAL ORMANI-3

Tarım ve Orman Bakanlığı'nda, Orman Genel Müdürlüğü'nün 2013 yılında başlattığı ve 2017'de son bulan “bal ormanı oluşturma”eylem planının, süresi uzatıldı.Proje amacına uygun olarak yeni bal ormanları oluşturulmasını amaçlamaktadır.

Proje uygulanırken doğal olarak bazı ilkeler öne çıkmaktadır.

“Bal ormanı oluştururken çiçeklenme periyodunu takip edilerek, proje sahasında arka arkaya çiçek açabilen ağaç ve orman altı bitki örtüsünü bir arada bulundurulması sağlanacaktır. Bunun için bir zaman cetveli hazırlanacaktır. Çiçeklenme zamanları farklı bitki türlerini bir arada yetiştirme zorluğu nedeniyle, çalı ve özellikle otsu türlerin geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi üzerinde önemle durulacaktır.”

Ülkemiz arıcılığında önemli bir yeri olan Aydın ilimizde halk, çevre ve tarım açısından için bal ormanları oluşturulması önem arz etmektedir.

Aydın için bal ormanlarında yer alması tavsiye edilen bitkileri Tarım Orman Bakanlığı şu şekilde belirlemştir: (Sandal Ağacı); (Güneşgülü, Laden, Pamucak); (Adi Akdiken, Adi Alıç); (Sığırkuyruğu); (Çakşır otu, Asa otu);. (Defne); (Kekikotu, Güveyotu, Karaot); (Kesme, Akçakesme); (Abdestbozanotu, Çakırdikeni); (Kekik); (Sandal Ağacı); (At Kestanesi);. (Sarı papatya, köpek papatyası); (Keven, Geven);. (Zerdali dikeni, (Peygamber Çiçeği, Gelindüğmesi); (Yabani Havuç);. (Engerekotu, sığırdili, öküzdili); (İğde); (Ballıbaba);. (Lavanta, Karabaşotu);. (Kırmızı hevhulma, Aklarotu); (Yonca); (Dut); (Çalba, Kudüs adaçayı); (Badem); (Kuşburnu, İtburnu, Yabani gül); (Söğüt); (Adaçayı); (Karahindiba, Aslandişi, Köpek marulu. (Fiğ, Fik); (Mayasıl otu, Beyaz ot, Ak sedaf otu, Meryem otu, Basurotu, Acıot. (Dağ karanfili, Ölmez otu)

Aydın ilinin dahil olduğu Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ‘nün arıcılığa destek kapsamında başlatılan Bal Ormanı projeleri devam ediyor.

2019 yılı için Buharkent’te 400 dekar bir alan üzerine bir “bal ormanı” tesisi projesi hayata geçirilecektir.

Çalışmalarından dolayı Muğla Orman Bölge Müdürü Sayın Mehmet Çelik ve Şube Müdürü Sayın Yüksel Yanmadık’ı kutlamamız gerekmektedir.

Tarımın verimini artırmak, çevreye ve ormana sahip çıkmak ve güzel bir gelecek için her ilçemizin bu projeye talip olmalıdır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.