Takip Et

TİRE SÜT KOOPERATİFİ VE MAHMUT ESKİYÖRÜK-1

Hem ticaret hem ziyaret amaçlı bir yola çıkış ile Tire’ye, Tire denilince ilk akla gelen kuruluşa Tire Süt Kooperatifine ve Başkan Sayın Mahmut Eski Yörük’e misafir olduk.

Ziyaret ve başkanı olduğumuz iki kooperatif için ticaretin daha az yer tuttuğu misafirliğimizde Sayın Eskiyörük’ü dinleme,projeleri hakkında bilgi sahibi olma ve daha da önemlisi Türk Tarım Kooperatifçiliği ve Türk tarımının hal-i melülü hakkında görüşlerini alma imkanımız doğdu.

Önce siz okurlarımıza ülkemizin en başarılı kooperatif örneklerinden birisi olan Tire Süt Kooperatifi’ni kısaca tanıtmak isterim.

“Tire, süt kooperatifçiliğiyle 1967 yılında tanışmıştır. Tire Süt Kooperatifi, ilk adı ile Mahdut Mesuliyetli Süt Müstahsilleri İstihsal ve Satış Kooperatifi olarak 4 Kasım 1967 yılında ilçedeki 11 üretici tarafından kurulmuştur. Kooperatifin kuruluş sermayesi 19 bin liradır. Kooperatifin kuruluş amacı; “Ortakların süt istihsalini artırmak, iktisadi menfaatlerini korumak ve meslek gelişmesini temin etmek, sütün satış mamul maddelere çevrilerek satışını temin etmek ve bunları ortakların karşılıklı yardım ve ortaklık payları nispetindeki kefaleti sayesinde temin etmektir.

Mahdut Mesuliyetli Süt Müstahsilleri İstihsal ve Satış Kooperatifi’nin adı 1972 yılında Tire Süt Müstahsilleri Sınırlı Sorumlu Üretim Pazarlama ve Tüketim Kooperatifi olarak değiştirilmiştir. Kooperatif kuruluş amacına uygun olarak başlangıçta sadece ortaklarının ürettiği sütleri toplayarak sanayiciye satarken, 2000’li yıllardan itibaren yönetim değişikliği, başarılı yönetim organizasyonu ve doğru adımlar sayesinde toplanan sütün bir kısmını kendi fabrikalarında katma değerli ürün haline getirip pazarlayarak Türkiye’de parmakla gösterilen örnek bir kooperatif haline gelmiştir.”

Hiçbir kuruluşta geçmişte görev alanların hizmetleri inkar edilemez.Ancak Sayın Eskiyörük’ün Tire Süt’e yönetim kurulu başkanı olması ile kooperatifin her anlamda bir sıçrama ve büyüme kaydettiğini söylememiz gerekmektedir.

Bugün Tire Süt 2500’ü faal olmak üzere 4000 ortağı bulunmaktadır. Günlük 300 ton kooperatif aracılığı ile işlenip pazarlanmaktadır. Süt Kooperatifçiliğinin en zor alanlarından birisi olan üretici-kooperatif güven ve işbirliği Tire’de tam anlamı ile sağlanış, 60 ayrı köyde süt alım merkezleri kurulmuştur. Alınan sütlerin en sağlıklı bir biçimde tüketiciye ulaştırılması için modern bir süt analiz laboratuvarı bulunmaktadır. Çiğ süt satışının yanı sıra kendi sütünü işleyen günlük 100 ton kapasiteli süt ve süt mamulleri fabrikasına sahiptirler. Başarılı kooperatifçiliğin iştigal alanlarından birisi olan ortağın tüm ürünlerini değerlendirme vizyonu Tire Süt’te de hayat bulmuş,günlük 20 ton kapasiiteli et işleme tesisi çalışmaktadır.

Bunların yanında silaj paketleme tesisi,yem,tohum gübre depoları,6 adet satış marketi,1 adet tarım ekipmanları marketi,17 traktör ve 55 ekipmandan oluşan makine parkı,akaryakıt istasyonu,150 adet araç filosu,85 milyon TL öz varlığı ve en önemlisi istihdama hizmet etmiş 470 çalışanı bulunmaktadır.

Ve Tire Süt Kooperatifinin yıllık ortalama cirosu 500 milyon Tl.dir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.