Takip Et

TÜRKİYE’DE ÜZÜMÜ DEĞERLENDİRME ŞEKİLLERİ

Üzüm sezonu açıldı. Akdeniz sahilinin erkenci üzüm çeşitleri piyasaya çıktı ve tüketiciye sunulmaktadır.

10-15 gün içersinde Ege Bölgesinin erkenci üzümleri de sırasıyla Buharkent, Yenicekent, Buldan, Sarıgöl ve Alaşehir’de hasat başlayacaktır.

Şu anda piyasalara arz edilen erkenci üzüm çeşitleri Prima,süperior,Spil karası,Ece,Yalova incisi ağrırlıklıdır.

Bu çeşitler softarlık olarak tüketilmektedir.

Bunun dışında farklı tüketim çeşitleri de bulunmaktadır.En yüksek ileme ve arz biçimi kurutmalık olmaktadır.

Türkiye’de özellikle çekirdeksiz üzümden elde edilen kuru üzümler dünya çapında ünlüdür. Türkiye, dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminde uzun yıllardır ABD ile birlikte ilk iki sırayı paylaşmaktadır.İleme biçimi dağlımını ele aldığımızda karşılaşacağımız tablo:

Yıllar Üretim Toplam Sofralık Kurutmalık Şaraplık

2010 4.255.000 2.249.530 1.543.962 461.508

2011 4.296.351 2.268.967 1.562.064 465.320

2012 4.234.305 2.219.813 1.613.833 400.659

2013 4.011.409 2.132.602 1.423.578 455.229

2014 4.175.356 2.166.749 1.563.480 445.127

2015 3.650.000 1.891.910 1.334.56 423.527

2016 4.000.000 1.990.604 1.536.862 472.534

2017 4.200.000 2.109.000 1.603.000 488.000

2018 3.933.000 1.945.262 49 1.091 387 463.647

Bu hafta tvDEN ekranlarında Denizli ili Çalİlçesi şaraplık üzüm üreticleri ile “TARIMDA GÜNDEM” programında buluşmuş bu sektörün durmunu irdelemiştik.

Tabloda göründüğü gibi bir turizm ülkesi olmamıza rağmen üzümlerimizi işleme biçiminde “şaraplık üretim” son sırada ve en düşük düzeyde yer almaktadır.

İlk sırada kuru üzüm üretimi:

Çekirdeksiz Kuru Üzüm Üretimi

Yıllar Alan (Bin Da) Üretim (Bin Ton)

2010 847,9 248

2011 847,9 256

2012 852,6 310

2013 967,6 186

2014 983,5 328

2015 1000,4 209

2016 1004,4 313 (*)

(*):Kaynak TZOB İktisadi ve Zirai Rapor 2019 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.