Takip Et

YAŞ MEYVE İHRACATIMIZ

Bu yazı dizimizde yaş meyveüretim,üretim ve ihracat rakamları ve ihracat değerini ele alacağız.

İhracat hem Türk ekonomisi hem de Türk çiftçisi açısından son derece önemli. Çünkü tarım ürünlerinin fiyatlarını belirleyen unsurlardan birisi de ihracatın varlığı veya yokluğudur.

İhracat için de bazı şartların yerine getirilmesi gerekmektedir:

• Doğru Pazar seçimi

• Doğru meyve türü ve çeşidi seçimi

• Kaliteli meyve

• Kaliteli ve kalıntısız meyve üretimi

• Tanıtım

• Markalaşma.

Türk tarımı ve ihracatçısı için meyve ihracatı pek çok sorunu beraberinde getirmektedir.

İhracatta en önemli başlangıç noktası pazarın ya da tüketicinin istediği kalite özelliklerine sahip olan meyvenin üretilebilmesidir. Maalesef başarısız olduğumuz alanlarda birisi budur.Tüketici damak tadına uygun kaliteli meyve üretmekte zorlanmakta ve bu nedenlerden dolayı AB pazarında payımız yeterli değildir.

Bursa siyahı incir gibi rakipsiz olduğumuz meyveler dışında pazar isteklerine uygun çeşit seçimi ve kaliteli üretimi sağlayamadığımız için AB pazarı başta Hollanda olmak üzereAlmanya,İtalya,İspanya ve Fransa’nın elindedir.Gerçekte ise AB iyi bir tüketici toplumudur.

Bizlere düşen ise üreticilerin bu konudaki bilgi düzeyi artırılmalıdır. İhracatta süreklilik sağlamak için meyvelerin hasat süreçleri elden geldiğince uzatılmalıdır.

İhracat rakamlarını ele aldığımızda göreceli bir gelişme mevcuttur.Ancak rakamların analizi sonucu başarısızlığımız da ortaya çıkmaktadır.

2011 yılı verilerine göre Dünyada üretilen fındığın %58’i, incirin %23’ü, ayvanın %22’si, kirazın %20’si, kayısının %18’i, vişnenin %14’ü, Antepfıstığının %11’i, zeytinin %9’u ülkemiz tarafından karşılanmış olması bizim ülke olarak çok kazandığımız anlamına gelmemektedir. Tonaj açısından lider olduğumuz bu ürünleri ihraç ettiğimiz ülkeler markalaştırarak,güzel ambalajlarla diğer ülkelere pazarlamaktadırlar.

T oplam meyve üretimimiz 2011 yılında 12.697.125 ton olarak gerçekleşmiştir. Bu üretimin %28,5’ini turunçgiller (3.613.766 ton), %25,3’ünü yumuşak çekirdekli meyve türleri (3.210.640 ton), %16,8’ini sert çekirdekli meyve türleri (2.128.852 ton), %13,8’ini zeytin (1.750.000 ton), %9’unu üzüm ve üzümsü meyveler (1.138.519 ton) ve %6,7’sini sert kabuklu meyve türleri (855.348

ton) oluşturmaktadır .

2017 rakamlarına göre Ülkemiz Dünya yaş meyve sebze üretiminde ilk sıralarda yer almasına rağmen yaklaşık 52,8 milyon tonluk yaş meyve sebze üretiminin ancak yüzde 9’u ihraç edilmektedir. Yaş meyvede ihracat oranı % 4’tür. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.