Takip Et

SARIGÖL TARIMSAL KALKINMA KOOPERATİFİ BAŞKANI YUSUF TÜFEKÇİ İLE ÜZÜM SEKTÖRÜ HAKKINDA-2

Sarıgöl Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Sayın Yusuf Tüfekçi’nin görüşleri ışığında Türk üzümcülüğünü,üzüm sektörünü,ihracatını,sorunlarını ve çözüm yollarını konuştuk.

Üzümün kullanım ve tüketim alanları:

“Türkiye’de üretilen üzümler, çoğunlukla kuru ve sofralık olarak tüketilmekle birlikte, bir miktar üzüm de pekmez, bulama, pestil, lokum gibi formlarda doğrudan veya sirke ile içki yapımında olduğu gibi dolaylı olarak sanayi tarafından değerlendirilmektedir.

Türkiye’deki üzüm tüketimi, üretimin sofralık, şaraplık veya kurutmalık olmasına göre farklılık göstermekte olup, kuru üzümde ağırlık ihracattadır.

Bir protein ve karbonhidrat kaynağı olan kuru üzüm, içeriğindeki demir, fosfat, kalsiyum ve diğer mineral maddeler ile A, B1, B2, B6, C vitaminlerinden dolayı, dünyada gittikçe artan © Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, 2017 2 oranlarda talep görmektedir.

Özellikle gelişmiş ülkelerde, sağlıklı gıda tüketimi konusundaki bilincin yüksek olması beslenme alışkanlıklarında bu tip ürünlerin daha fazla yeralmasına sebep olmaktadır. Bu açıdan kuru üzüm, gelecek yıllarda, dünya gıda pazarından daha büyük paylar alabilecek bir üründür.

Dış dünyada üzümün tüketim alanları:

Özellikle SARIGÖL bölgesinden itina ile yetiştirilen Sultani yaş üzümler başta Rusya olmak üzere Avrupa ve Ortadoğu ülkelerine ihraçedilmektedir.Yaş üzümde ihracatta birinci sırayı Rusya çekmekte olup bu da bazı yıllar sıkıntılara sebep olmaktadır. Ülkelerin yaş üzüm’de alışkanlıkları çok farklıdır.Rusların bazı bölgeleri beyaz üzüm isterken bazı bölgeleri sarı renkte ısrarlıdırlar.DUBAİ DUBLE tabir edilen çok iri taneli Yaş üzüm tüketmeyi sevmektedir.Almanya,İngiltere,Fransa ve Hollanda’ da aynı şekilde farklı (Sarı-Beyaz)renklerde Yaş üzüm talep etmektedirler.

Balcının bal yememesi gibi biz ürettiğimiz halde kuru üzüm tüketiminde sınıfta kaldığımızı söyleyebiliriz.Dünya ülkelerine baktığımızda Çinliler ve Japonlar Türk üzümünü çok sevmiş görünüyorlar.İngilizlerin beş çayında TÜRK ÜZÜM’lü KEK yemeleri dikkati çekmektedir.TÜRK HALKI OLARAK BİZLER GELENEKSEL HOŞAFIMIZI BİLE UNUTUR HALE GELMİŞ GÖRÜNÜYORUZ.

Ayrıca ALMANYA,HOLLANDA,FRANSA VE İSPANYA,BELÇİKA ,AVUSTRALYA VE İRLANDA TÜRK ÜZÜMÜNE çok aşina olan ülkelerdir.Türkiye’de kişi başına tüketim Dünya standartlarının altındadır.

Avrupa ülkelerinde kişi başına (1.700)Gram kuru üzüm tüketilmektedir.

Yaş üzümde ise iç tüketimimiz kişi başına çok düşük rakamlardadır. Bu rakamlar Türkiye’de (250) Gramı geçmemektedir. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.