Takip Et

AYDIN İLİ İÇİN ALTERNATİF BİR TARIM ÜRÜNÜ: CEVİZ-2

Arayış içinde olan Türk ve Aydın çiftçisi için ceviz tarımının Aydın için olabilirliğini tartışmak amacı ile başladığımız bu yazı dizisine ülkemizin ceviz ihtiyacını orataya koyarak sürdüreceğiz.

İç piyasa talepleri o ürünün fiyatını belirlemede önemli bir unsur olduğundan aşağıdaki rakamları aynı ölçüde önemli görmekteyiz.

Dr.Gonca Gül yavuz’un tespitlerine göre,

“2010 yılı rakamlarına göre; 494 bin ton ceviz ihracatının %64’ü ABD tarafından gerçekleştirilmiştir. İhracattan aldığı %14 payla Ukrayna ikinci, %8 ile Şili üçüncü sıradadır. Dolayısıyla bu üç ülkenin dünya ceviz ihracatının %85’ini karşıladığını söylemek mümkündür. Çin üretimde lider ülke olmasına karşın iç piyasalardaki talep fazlalığı nedeniyle ihracatta dördüncü sıradadır.”

“Dünya ceviz ithalatında en büyük ithalatçı AB- 27’dir. 2010 yılı rakamlarına göre toplam 429 bin ton olan dünya ceviz ithalatının %33’ü AB-27 tarafından yapılırken %11’i de Türkiye tarafından yapılmıştır. Bu ülkeleri dünya ceviz ithalatından aldıkları %7 pay ile Japonya, %6’şar paylar ile de Çin ve Rusya takip etmektedir .”

“2010 yılı rakamlarına göre yaklaşık olarak 7 bin ton ceviz ihracatı yapılmışken aynı yıl gerçekleşen ceviz ithalatı 31 bin tondur.”

Türkiye ceviz hracatını daha çok kabuksuz olarak yapılmaktadır. Türkiye’nin kabuksuz ceviz ihracatının büyük bir bölümü Almanya, Hollanda ve Danimarka başta olmak üzere AB ülkelerine yapılmaktadır.

Ceviz ithal ettiğimiz ülkeler ise Bulgaristan, Romanya, Özbekistan ve Gürcistan gelirken kabuklu ceviz ithalatı yapılan ülkelerin başında ise ABD, Bulgaristan, ve Ukrayna gelmektedir.

Ülkemiz özellikle son yıllarda, her yıl ortalama olarak 50 bin ton cevizi yurtdışından ithalatla elde etmektedir.

Ülkemiz ceviz üretiminin haritasını çıkardığımızda ise, “Türkiye’de 2011 yılı rakamlarına göre yaklaşık olarak 477 bin dekar alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup istatistikî bölge birimleri sınıflandırmasına (IBBS1) göre Ege Bölgesi toplam ceviz alanlarının %22’sine sahiptir. Bu bölgeyi üretim alanlarından aldığı %14 ve %13’lük paylar ile Ortadoğu Anadolu ve Batı Karadeniz Bölgeleri takip etmektedir. Ceviz üretimi incelendiğinde; üretimin 2011 yılı rakamlarına göre 183 bin ton olduğu anlaşılmaktadır. Ceviz üretiminde ilk sırayı %15’lik paylarla Akdeniz ve Ortadoğu Anadolu Bölgeleri paylaşmaktadır.”

“Bu bölgeleri üretimden aldıkları %14’er paylarla Batı Karadeniz ve Ege Bölgeleri takip etmektedir. Söz konusu dört bölge toplam ceviz üretiminin %58’ini karşılamaktadır.”

“İl bazında Hakkari ceviz üretiminin %5’ini (10 bin ton) karşılamaktadır. Hakkari’yi üretiminin %4’ünü (7 bin ton) karşılayan Denizli izlemektedir. Erzurum, Kahramanmaraş ve Bursa ise üretiminde ön sıralarda yer alan diğer illerdir.”

Görüldüğü gibi en yüksek ceviz üreten beş il arasında Aydın bulunmamaktadır. Gerçekte ise Aydın Dağalrı ve Menteşe dağlık yöresi ceviz yetiştirilmesi için ideal alanlardır. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.