Takip Et

TARIMDA NİTRATLI GÜBRE KULLANIMINDA YENİ DÜZENLEME-2

Nitratlı gübrelerin tarımsal amaç dışında kullanılması ve terör örgütlerinin elinde bombaya dönüşmesi sonucu Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın bu alanda, Milli Güvenliği ve Kamu Düzenini sağlamak bakımından ,bu kimyasalların denetime alınması konusunda aldıkları tedbir, mutlaka desteklenmesi gerekli bir önlemdi.

Bakanlık bu konuda 2017 yılı itibariyle yeni bir düzenleme getirerek patlayıcı özelliği olan nitratlı gübrelerin satışına denetim getirdi.

Alınan bazı tedbirler şu şekilde sıralanabilir:

1-Üretici ve ithalatçı firmalar, sevkıyat işlemlerini Gübre Kayıt ve Takip Sistemi üzerinden yapacak. Söz konusu sisteme kayıtlı olmayanlar kesinlikle sevkıyat yapamayacak.

2-Bu firmalar yüzde 26 ve yüzde 21'lik kalsiyum amonyum nitrat gübrelerinin satış ve sevkıyat bilgilerini sisteme kaydederek “Sevkıyat Belgesi” çıktısını taşıma aracına verecek. Eğer sevkıyat; sanayi, ihracat amaçlı yapılacaksa bakanlıktan ayrıca izin alınacak.

3-Gübre alacak çiftçilere Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) veya Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi'ne (TUKAS) kayıtlı olmak zorunluluğu getirildi.

4-İl veya ilçe müdürlüğü, gübre satın almak isteyen çiftçilerin sistemdeki arazi ve ürün durumunu göz önünde bulundurarak 4 nüsha e-reçete düzenleyecek. Çiftçi, e-reçete ile birlikte gübreyi satın alacağı bayi veya dağıtıcıya başvuracak. Bayi veya dağıtıcı, e-reçeteye göre çiftçiye söz konusu gübrelerin satışını yapacak.

5-Dağıtıcı veya bayi tarafından "Çiftçi Yol Kontrol Belgesi" düzenlenerek nakil yapılacak, söz konusu dağıtıcılar çiftçiye sattığı kalsiyum amonyum nitrat gübrelerini gösteren e-reçetenin bir kopyasını bağlı olduğu İl/İlçe Müdürlüğüne haftalık olarak bildirecek.

Çiftçi, aldığı bu gübreyi tarlaya uygulayabilmesi için e-reçete ile arazinin bulunduğu il veya ilçe müdürlüğüne başvuru yapacak. Müdürlük, bu başvuruları değerlendirecek ve uygulama takvimi hazırlayarak, çiftçilere uygulama öncesinden bildirecek. Tarlaya uygulama esnasında çiftçi ve müdürlük personeli hazır bulunacak.

Tarlaya uygulama yapıldıktan sonra çiftçi ve yetkili personel e-reçetenin arka yüzüne uygulanan gübre bilgilerini ve tarihi yazarak imzalayacak.

Gübre takibi konusunda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın teşkilatında çalışan teknik personel kadar ziraat odalarının teknik personeli de hizmet verebilecek.

Bu uygulamada kooperatif, birlik görevlileri ile beraber muhtarlar da görev alabilecek.

Bayilere de önemli görevler düşüyor. Bayiler, sattıkları gübrelerin reçetelerini il ve ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine bildirecekler.

Üreticilerin gübre kullanımında bu kurallara uymaları, hem ülke hem de Türk tarımının çıkarınadır.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.