Takip Et

ÜZÜM TARIMI VE DÜNYADA ÜZÜM

Ülkemizde en fazla üretilen ve tüketimi de aynı oranda yüksek bir yer tutan meyvelerden birisi de üzümdür.

Erzincan’dan,Antalya’ya Gaziantep ve Adıyaman’dan Trakya’ya ve Ege Bölgesinin neredeyse tamına yayılmış bağ alanlarımız mevcuttur.

Anadolu coğrafyası üzümün anavatanlarından birisi olduğu gibi geçmişte de günümüzde de farklı ve çok çeşitli üzüm desenine sahiptir.Günümüzde var olan ve araştırma enstitüleri (Tekirdağ ve Manisa Bağcılık Aratırma Enstitüleri)nce her yıl üretilen yeni çeşitlerin yanı sıra yöresel ve ekonomik değeri yüksek üzümler olduğu gibi eknomik değeri olmayan binlerce çeşit de mevcuttur.

Dünya üzerinde yaklaşık olarak 14 bin çeşit üzüm tespit edilmiştir.Bunları az bir bölümü ekonomik değere sahiptir.Ve dünyanın pek çok ülkesi üzüm yetiştiricisi durumundadır.

Çünkü “Dünya üzüm üretimi 2016 yılında 77,5 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. Üzümde 14,8 milyon tonluk üretimiyle Çin ilk sırada gelmektedir. Çin’i sırasıyla 8,2 milyon tonla İtalya, 7,1 milyon tonla ABD, 6,2 milyon tonla Fransa, 5,9 milyon tonla İspanya, 4 milyon tonla Türkiye, 2,6 milyon tonla Hindistan, 2,5 milyon tonla Şili, 2,4 milyon tonla İran ve 2 milyon tonla Güney Afrika izlemektedir.

Türkiye üzüm üretiminde dünyada 6’ncı sırada gelmektedir. Türkiye dünya üretiminin yüzde 5,2’sini karşılamaktadır.

Dünya üzüm üretim alanlarına bakarsak, toplam 7,1 milyon hektar olan alanın 920 bin hektarı İspanya’da, 843 bin hektarı Çin’de, 757 bin hektarı Fransa’da, 668 bin hektarı İtalya’da, 435 bin hektarı Türkiye’de, 410 bin hektarı ABD’de, 224 bin hektarı Arjantin’de, 207 bin hektarı İran’da, 203 bin hektarı Şili’de ve 175 bin hektarı Romanya’da bulunmaktadır.

Türkiye üzüm üretim alanıyla dünyada 5’inci sırada gelmektedir. Türkiye dünya üzüm üretim alanının yüzde 6,1’ine sahiptir.

Dünya üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 65’i şaraba işlenirken, yüzde 8-10’u kurutmalık ve yaklaşık yüzde 20’si sofralık olarak değerlendirilmektedir. Kuru üzümde Türkiye, ABD, İran, Şili ve Arjantin önemli ülkelerdir.

2017-2018 sezonu verilerine göre dünya üzüm üretiminin yüzde 27,6’sını Türkiye gerçekleştirmektedir. Ülkemizi önemli üretici ülke olarak ABD (yüzde 19,2), İran (yüzde 7,1) ve Şili (yüzde 4,4) izlemektedir.

Dünya çekirdeksiz kuru üzüm üretiminin yaklaşık yüzde 50-70’i ticarete konu olmakta, kalan kısmı da üretici ülkelerin iç piyasalarında tüketilmektedir.

Çekirdeksiz kuru üzüm tüketiminde ABD ilk sırayı almaktadır. Ülkemiz çekirdeksiz kuru üzüm iç tüketim miktarı ise 35-50 bin ton seviyesindedir.”

(*):Kaynak TZOB İktisadi ve Ziari Rapor 2019 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.