Takip Et

TARIMSAL SULAMADA ELEKTRİK FİYATLARI

Dünkü yazımızda kuraklığın artık inkar edilemez bir gerçek olduğunu bu gerçeğin elektrik fiyatlarına doğrudan yansıdığını ortaya koymuştuk.

Daha önce de yakındığımız gibi “devletin en uzak olduğu sektör tarım” dır,sözü son derece gerçekçidir.Bunu desteklemeler başta olmak üzere devletin tarıma yaklaşımından çıkarmak son derece kolaydır.

Salgın döneminde 3 aylık bir kredi ertelemesi ve geçen günlerde gübre desteklemesinin % 100 artması(!) dışında üreticiye her hangi bir somut destek ortaya konulmamıştır.Gübre desteğinin açıklanması ile gübre sanayicisi ve ithalatçısı ,destekleme üreticinin eline geçmeden gübrenin tonuna 300-600 TL. zamı da yerleştirdi.

Sulamada en önmli girdi olan elektrik fiyat tarifeleri devletin üreticiye yaklaşımını ortaya koymak bakımından son derece ibret verici.

EPDK ‘nın 2021 yılına ait Dağıtım sistemi kullanıcılarına satacağı elektrikle ilgili tarifeleri yayınladı.Buna göre sektörlere göre elektrik terifeleri şu şekilde gerçekleşecek:

Gece ve gündüz tarifelerde farklılıkla olsa da,orta gerilim çift terimli sulamalarda;

Mesken:88,18 TL

Sanayi:102,53

Ticarethane:116,37

Tarımsal sulama:103,80

Önceki yıllarda en ucuz elektrik tarımsal sulamada iken şu anda en pahalı ikinci tarife durumunda.2020’de tüm vergi,harç,TRT payı,dağıtım şirketinin ağırlama ve lüks giderleri dahil olmak üzere tarımsal sulama elektriğinin kilovatı yekunda 88 Kuruş idi.Şu anda sadece çıplak fiyatı 103,80 Kuruş.Turpun büyüğünü faturada göreceğiz.

Allah çiftçimize kolaylık versin,diyelim. 

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.