Takip Et

ÜRETİCİNİN UMUDUNU SÖMÜRMEK

Ülkemiz tarımında ve tarımın yaygın olduğu bölgelerde, girdilerin yüksek, satış fiyatlarının düşük, tarım planlamasının yapılmamış olması, yıllık ürün planlamasının keyfiyete bırakılması, desteklemelerin düşük ve plansız yapılması, yüksek tutarlı desteklemelerin ise tarım dışı varlıklı kesimlerin yatırımlarına açık olması, Kalkınma Ajansları ve TKDK imkânlarının sermaye birikimi olan büyük çiftçinin ve yine tarım dışı varlıklı meslek erbabına hizmet etmekte olması, küçük üretici ve üretici çocuklarını yeni arayışlara itmektedir.

Ne yazık ki ülkemizde AR-GE’Sİ en gelişmiş sektörlerden birisi de “dolandırıcılık.”

Her gün gazetelerden emniyet, adalet ,MİT gibi kurumlarımızın adlarını kullanarak internet ve telefon yolu ile yapılan dolandırıcılıkları okumakta,televizyonlardan izlemekteyiz.

Tarım yatırımları ile ilgili dolandırıcılıklar da yıllardır sürüyor. Biz bunları önceleri çinçila, Ankara tavşanı, deve kuşu satışlarında gördük. Bin bir vaat ve düzmece piyasa analizleri ile yumurta, yavru ve civciv satışları fahiş fiyatlarla satılmaktadır:

“Devekuşu yetiştiriciliğinin bir sürü avantajı var. Devekuşlarının ürettiği et ve tüketim ürünlerinin, sığır eti ve diğer et ürünlerinden çok daha kârlı olması, devekuşu yetiştiriciliğini girişimciler için cazibe merkezi haline getirmektedir. Devekuşu çiftliği için ihtiyacınız olan tek şey küçük bir arazi. Devekuşunun eti ve yumurtasından başka kazanç elde edebileceğiniz birçok seçenek mevcut. Devekuşunun derisini, tüyünü, gagasını ve tırnaklarını dahi satabilirsiniz. Bunlar giyim, süsleme, kimya ve kozmetik sanayide kullanılmakta olup büyük ilgi görmektedir. Bunların yanı sıra devekuşunun gözü dahi para etmekte, göz cerrahisinde kullanılmaktadır.”

HEMEN ZENGİN OLMA HAYALİ

Yukarıdaki örneğini verdiğimiz ilan gibi her gün yüzlercesi yayınlanmakta, üreticiye pazarlama konusunda verilen vaatler hiçbir zaman yerine getirilmemektedir. Şu ana kadar bu vaat ve bilgilere kanan gariban yatırımcının küçük birikimleri heba olurken dolandırıcılar milyonlar kazandılar. Ülkemizde pazarı olmayan bir ürün bu şekilde övülerek pazarlanabilmektedir.

Aynı olay bitkisel üretimde, tropik meyvelerde sürmektedir. Ülkemizin astropikal iklimi sadece Fethiye- Hatay çizgisinde yer alırken tropikal meyve fidanları çok yüksek fiyatlarla karasal iklimin hüküm sürdüğü İç Anadolu’da dahi satılabilmektedir.

Arayış içindeki yatırımcı para kazanmak,hemen zengin olmak hevesi ile hiçbir uzmana danışmadan, iklim, toprak, pazar araştırmasını yapmadan,bu dolandırıcı takımının internetten verdikleri bilgilere ve özenle çekilmiş fotoğraflara kanarak satın alma işine bodoslama dalmaktadır.

YETİŞTİRİLECEK ÜRÜN VE HAYVANLAR BELLİ

Üretici bilmelidir ki Amerika’yı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Her ilimizde ve her ilçemizde yetişebilecek ürünler, yetiştirilebilecek hayvanlar üç aşağı beş yukarı bellidir. Bu konuda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın “Tarım Havzaları Destekleme Projesi” sürmektedir. Bu proje üretim çeşitleri açısından yol göstericilik rolü üstlenmektedir.

Bizim fakir üreticimizin maceraya atılacak zamanı ve havaya atacak parası da yoktur.

Bunun için de dolandırıcılara kanmadan, yatırıma yönelmeden ve paraları kaptırmadan önce Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ilçe teşkilatlarına ve Ziraat Odalarına başvurmak gerekmektedir.

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir.